Policie v loňském roce zadržela v Česku přes osm a půl tisíce nelegálních migrantů

Přes 8 a půl tisíce nelegálních migrantů zajistili loni policisté na území Česka. Oproti předchozímu roku je to nárůst o víc než 3700 zadržených cizinců. Zhruba čtvrtinu zadržených tvoří občané Sýrie. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je to důsledek migrační krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel služby cizinecké policie Milan Majer a policejní prezident Tomáš Tuhý na tiskové konferenci k tématu migrace

Ředitel služby cizinecké policie Milan Majer a policejní prezident Tomáš Tuhý na tiskové konferenci k tématu migrace | Zdroj: ČTK

„V roce 2015 došlo skutečně v rámci České republiky k enormnímu nárůstu nelegálních migrantů. Zejména způsobem takzvané tranzitní nelegální migrace,“ uvedl Tuhý na tiskové konferenci.

„Celkový počet nelegálních migrantů vyrostl až na hodnotu 8536, což je nárůst o více než 77 a půl procenta,“ dodal policejní prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Cizinecké policie Milan Majer přiblížil, za jakých okolností byli zpravidla zadrženi cizinci, kteří do ČR dorazili s migrační vlnou

Největší počet nelegálně pobývajících cizinců v Česku za loňský rok tvoří Syřané. Policie jich odhalila přes dva tisíce.

Na druhém místě byli občané Ukrajiny. Těch policisté zadrželi asi 1200. Ukrajinci většinou do České republiky vstupují legálně. Pak ale podle policie překračují povolenou dobu pobytu.

Policie loni zadržela také 168 lidí, z toho bylo 40 z ČR, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či překročení hranice. Bylo mezi nimi 118 převáděčů, meziročně o 114 víc. Skoro 5,5 tisíce cizinců bylo loni z Česka vyhoštěno.

Kolik migrantů zadržela v uplynulém týdnu policie? Zjistíte z grafu, který se každý den aktualizuje

Číst článek

Na ochranu hranic před migranty policie letos plánuje vyslat víc posil do zahraničí. Do operace agentury pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex by se mohl zapojit až dvojnásobek českých policistů oproti minulému roku.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme