Komplikace pro řidiče: opravovat se bude D1, ŘSD začne i s výstavbou nových dálničních úseků

10. březen 2016

České silnice čekají i letos rozsáhlé opravy. Ředitelství silnic a dálnic bude pracovat například na výstavbě dálnice D3. Pokračovat bude také už rozjetá modernizace D1. Řidiči se ale dočkají i zprovoznění nového dálničního úseku do Německa.

„Jak už jsme mnohokrát avizovali a slibovali, tak v letošním roce dokončíme poslední úsek D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi,“ tvrdí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO už dříve Radiožurnálu řekl, že první řidiči by se po novém úseku dálnice mohli svést už koncem letošního roku. „Jsem přesvědčen, že první řidiči budou v prosinci roku 2016 moci tento úsek použít.“

Modernizace a nové stavby

Letos budou práce pokračovat i na výstavbě jihočeské dálnice D3. Těžké stroje najedou také na hradeckou D11, kde budou silničáři pracovat na úseku směrem k polským hranicím. „Co bych ještě určitě vyzvedl jako stavbu, je modernizace dálnice D1, a to proto, že modernizace D1 není nic jiného, než že na pozemku původní dálnice stavíme dálnici úplně novou. Jdeme i do těch spodních podložných vrstev vozovky,“ vysvětluje Jan Rýdl.

Čtěte také

Ministr dopravy Dan Ťok nedávno řekl, že na jaře budou v některých zúžených úsecích na D1 měřit rychlost úsekové radary. „My chceme chránit jak bezpečnost provozu, tak i ty dělníky, kteří pracují v těchto úsecích tak, aby se tam dodržovala 80kilometrová rychlost.“

Jan Rýdl z ŘSD ještě dodává, že se jen díky mírné zimě podařilo ušetřit peníze. „Ty jsme schopní dát do oprav anebo z nich pořídit prostředky, které jsou nutné, tedy nějaká údržba kolem silnic, úklid a podobně.“ Kvůli pracím na silnici budou muset řidiči často počítat se zdržením v koloně. Aktuální dopravu sleduje 24 hodin denně Zelená vlna.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio