Karlovy Vary vypíšou architektonickou soutěž na podobu Vřídelní kolonády

21. březen 2016

Zastupitelé Karlových Varů pověřili městskou radu vypsáním architektonické soutěže na řešení prostranství Vřídelní kolonády. Město zároveň připravilo postup, jak provizorně řešit přesunutí Vřídla mimo poškozenou kolonádu a sanaci podzemí kolonády i kopule nad původním výtryskem pramene.

Před Vřídelní kolonádou už začaly práce na přesunutí pramene a také přípravy na přemístění technologie, která jímá a distribuuje vřídelní vodu do lázeňských domů.

Návrh na vypsání soutěže předložil opoziční zastupitel Otmar Homolka. Podle primátora Petra Kulhánka ale architektonická soutěž s mezinárodní účastí může trvat od přípravy přes vyhlášení a vyhodnocení až po realizaci stavby až deset let.

Proto je třeba Vřídelní kolonádu opravit tak, aby takovou dobu vydržela. Po rekonstrukci byl měl provoz vydržet v současné kolonádě i více než deset let.

Soutěž, která by navrhla novou podobu kolonády nad Vřídlem, požaduje už dlouho část opozice. Usnesení, kterým zastupitelé zavázali radu začít s přípravou soutěže, je tak prvním krokem. Podle karlovarského primátora vedení města začne tím, že osloví odborníky a začnou se připravovat podmínky soutěže.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio