Srbského ultranacionalistu Šešelje shledal ICTY nevinným ve všech bodech obžaloby

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes shledal srbského ultranacionalistu Vojislava Šešelje nevinným ve všech devíti bodech obžaloby. Soudci dospěli k závěru, že nebyla dostatečně prokázána osobní zodpovědnost obžalovaného za zločiny spáchané v Bosně, v Chorvatsku a v srbské oblasti Vojvodině za válek v letech 1991-1995.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský ultranacionalista Šešelj se koncem března zúčastnil protivládní demonstrace

Srbský ultranacionalista Šešelj se koncem března zúčastnil protivládní demonstrace | Zdroj: Reuters

Žalobci žádali pro předsedu Srbské radikální strany a zastánce Velkého Srbska trest 28 let vězení, tribunál ale nařídil Šešeljovo osvobození. Rozsudek padl v nepřítomnosti politika.

„Stále tvrdím, že haagský tribunál je protisrbský soud. Ale na rozdíl od svých kolegů a přátel, jako je Radovan Karadžič, jsem měl to štěstí, že mezi mými soudci byli dva čestní lidé, kteří dokázali odolat politickému tlaku,“ prohlásil Šešelj krátce po vynesení rozsudku. Osvobozující verdikt byl podle něj z právního hlediska jediný možný.

Zejména pro Chorvaty je rozhodnutí tribunálu šokující. „Je to ostuda a porážka haagských žalobců. Všichni víme, že páchal zlo. Nikdy neukázal ani špetku pokory a vidíte, že ten člověk dodnes pálí chorvatské a unijní vlajky,“ potvrdil premiér Tihomir Orešković.

Podle balkanologa Matyáše Zrna z pražského Občanského institutu jde o překvapivý verdikt. Řada politiků či důstojníků, kteří byli nakonec propuštěni, prý dostala alespoň několikaleté tresty. Ty si většinou odseděli ve vyšetřovací vazbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Srbského ultranacionalistu Šešelje shledal ICTY nevinným ve všech bodech obžaloby. Mluvil o tom balkanolog Matyáš Zrno

„Toto je jeden z mála případů, kdy opravdu byl zproštěn viny ve všech bodech obžaloby, a navíc u politika, o němž každý, kdo tu dobu pamatuje, ví, že byl opravdu hlásnou troubou štvavého nacionalismu,“ upozorňuje.

„Je mnohem obtížnější dokázat vinu někomu, kdo vlastně neměl v nějaké hierarchické vojenské nebo vládní struktuře své místo. Radovan Karadžić byl prezident samozvané republiky bosenských Srbů a vrchní velitel její armády, takže tam byla důkazní váha mnohem větší. Zatímco Vojislav Šešelj byl dokonce většinu času opoziční politik, byť fakticky hrál do karet Slobodanu Miloševićovi,“ uvažuje Zrno.

„Organizoval nějaké dobrovolnické jednotky, vedl nesmírně štvavou nacionalistickou kampaň, ale soud nedokázal, že by třeba nad těmi dobrovolnickými jednotkami měl přímou velitelskou strukturu. Takže on ty jednotky organizoval, ale už pak podle soudu nebylo možné dokázat, že jim přímo velel,“ vysvětluje.

"Spím klidně jako dítě"

Proces se Šešeljem skončil už v roce 2012. Tři body obžaloby se týkaly zločinů proti lidskosti, šest dalších porušení válečného práva nebo válečných zvyků. Tyto trestné činy byly spojeny zejména s etnickými čistkami, které podle žalobců Šešelj podněcoval a podporoval. Šlo mimo jiné o vraždy, mučení, sexuální násilí a ničení majetku.

Šešelj se haagskému tribunálu přihlásil dobrovolně v roce 2003, krátce po svém obvinění. Dnes si ale rozsudek vyslechnout nepřišel. Soud ho v listopadu 2014 dočasně pustil do Bělehradu, aby si léčil rakovinu střev. Podmínil to tím, že se na výzvu tribunálu ihned do Haagu vrátí.

Po vynesení dnešního rozsudku zbývají ICTY už jen dvě kauzy. Otevřený je proces s někdejším prezidentem vzbouřených chorvatských Srbů Goranem Hadžićem, projednávání je ale pozastaveno kvůli jeho vážnému zdravotnímu stavu. Poslední verdikt má tribunál vynést nad bývalým vrchním velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladićem, a to příští rok v listopadu. Poté tribunál ukončí svou činnost

Když ovšem Šešelj dorazil do Bělehradu, prohlásil, že už ho u soudu neuvidí. Před rokem ho tribunál vyzval k návratu. Šešelj odmítl a dál v Srbsku organizuje nacionalistické pochody. Že k soudu nepřijde, zopakoval také tento měsíc před svými příznivci v Bělehradu.

„Dobrovolně se do Haagu nevrátím. Využiji ale každou příležitost, abych tribunál politicky a morálně znemožnil,“ oznámil Šešelj. Uvedl také, že verdikt nad Radovanem Karadžićem z minulého týdne je odsouzením celého srbského národa.

Podle neoficiálních informací, které prý měl Šešelj k dispozici, očekával uložení trestu 25 let vězení. Byl údajně odhodlán odvolat se proti každému odsuzujícímu verdiktu.

„Spím klidně jako dítě, nemám se svědomím žádný problém,“ napsal radikál na twitteru před dnešním vynesením rozsudku. Už dříve řekl, že ho rozhodnutí haagského tribunálu nezajímá.

Senát haagského tribunálu opakovaně naléhal na srbskou vládu, aby zakročila, a ostře kritizoval kabinet premiéra Aleksandra Vučiće, který se teď chystá na dubnové předčasné parlamentní volby. Soud pohrozil i neupřesněnými opatřeními Rady bezpečnosti OSN, ničeho ale nedosáhl.

Když Šešelj zdůraznil, že vyhlášení rozsudku nebude sledovat ani na internetu, chorvatský vicepremiér Tomislav Karamarko to okomentoval: „Je jasné, že je to zločinec, který se nám, celému světu i haagskému tribunálu vysmívá do tváře. Je to směšné.“

ČTK, ČRo, Tea Veseláková, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme