Chcete mít šťastné manželství? Vybírejte partnera podle pozice, ve které se narodil

4. duben 2016

Možná, že si to vůbec neuvědomujete, ale sourozenecké konstelace, tedy to, jestli jste jedináček nebo třeba druhorozený, hraje ve vašem partnerském vztahu docela důležitou roli. Rozhodně se třeba vyhněte partnerovi, který se narodil na stejné pozici jako vy.

Podle psycholožky Marty Boučkové je pozice, na které jste se narodili, vaše první životní zkušenost s někým blízkým. „Když je v rodině víc dětí, tak se téměř určitě vytvoří nějaká jednoduchá koalice,“ říká. Tato koalice je pak základ, který si navždy nesete do vlastního života a partnerských vztahů.

Při výběru vhodného partnera vám pořadí jeho narození v rodině může napovědět, s čím se v budoucnu můžete „prát“ nebo čemu se vyhnout. „Pokud to ale chcete mít v životě opravdu komplikované, vyberte si partnera, který je ve stejné pozici jako vy. Ti to totiž mají spolu nejtěžší.“

Nejlepší partnerské konstelace:
  1. Nejmladší sestra si vezme nejstaršího bratra bratrů (tedy v rodině jsou jen kluci)
  2. Nejmladší bratr sester si vezme nejstarší sestru, která je zvyklá starat se o své mladší bratry

„Obě nejlepší konstelace jsou ale ideálním stavem, kdy do sebe dvojice opravdu zapadají,“ vysvětluje psycholožka „To se asi málokomu poštěstí.“ Tento model ale slouží hlavně k porozumění dalším 5 typickým konstelacím.

1. Dva prvorození (nebo jedináčci)

V takovém páru jsou oba obvykle perfekcionisti snažící se vybudovat manželství jako perfektní instituci. Chybí jim ale oddech, lehkost a radost, že se taky něco povedlo. To je totiž pro ně samozřejmost. Po čase ale síly dojdou a mohou být na sebe až alergičtí.

2. Jedináček + partner z vícečetné rodiny

U jedináčků vždycky hodně záleží na tom, jestli vyrůstají úplně sami, nebo třeba se sestřenicemi nebo bratranci. Jestli jsou totiž zvyklí se o věci dělit, nebo ne. Když ne, mají to dva spolu hodně těžké.

3. Prvorozená žena + benjamínek

Benjamínek, poslední nebo hodně hýčkané dítě, je často lehkovážný a rád rozhodování přenechá druhým. Anebo ho v rodině brali jako toho posledního, nejslabšího. Takový člověk je pak často úplně pasivní. Prvorozená žena ho stále tlačí dopředu, peskuje, na což je on ale zvyklý.

4. Dva benjamínci

Ze začátku je to nádherné párové soužití plné radosti. Ale postupem času narůstají povinnosti a reálný život je pro ně hodně těžký. „I podle statistických výzkumů právě tato manželství mívají největší finanční potíže,“ upřesňuje psycholožka.

5. Partnerství prostředních dětí

Jako prostřední jsou zvyklí vyjednávat. Je to i jejich slabina. Konfliktům se snaží vyhnout, nebo je zametají pod koberec. „V manželství pak vyjednávají natolik, až nic nevyjednají a časem skončí. Doplatí na svou nekomunikaci,“ dodává Marta Boučková.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jolana Voldánová
Spustit audio