Odbory ve Škodě Auto vyjednaly rekordní růst mezd, stávka je tak zažehnaná

Odboráři ze Škody Auto se dohodli s vedením podniku na rekordním růstu mezd. Celkově při započítání různých složek by průměrně měly stoupnout o 11,2 procenta. Mzdová dohoda byla uzavřena do 31. března 2018, uvedl předseda odborů Jaroslav Povšík. Firmu by to podle něj mělo na personálních nákladech stát 2,6 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Vision S - vedení VW obdivuje kola

Škoda Vision S - vedení VW obdivuje kola | Foto: Jan Říha

K navýšení tarifních mezd dojde ve dvou krocích, a to o 3,5 procenta od letošního dubna a o 3 procenta od ledna 2017.

Rekordní bude podle Povšíka již květnová výplata za duben. Její součástí bude variabilní bonus ve výši 30 000 korun.

K tomu také zaměstnanci dostanou mimořádnou prémii 4000 korun, celkem tedy 34 000 korun navíc k běžné výplatě, uvedl týdeník Škodovácký odborář. Průměrná mzda v dělnické profesi nyní činí přibližně 36 000 korun.

Od dubna se rovněž zvyšuje prémie ze 700 na 800 korun při směně v noci z pátku na sobotu a z 800 na 900 korun v sobotu dopoledne, tedy o 100 korun za odpracovanou směnu flexikonta. Tuto částku dostávají zaměstnanci vždy v běžné mzdě spolu s dalšími příplatky.

Jednání mezi podnikem a odbory dlouho nevedlo k výsledku a odboráři se začali připravovat na stávku.

Automobilka Škoda Auto je motorem českého exportu a jedním z nejvýznamnějších investorů a zaměstnavatelů v ČR. Výrobní základna v podobě tří tradičních českých závodů společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí je rozšířena o další kapacity koncernu v Číně, Indii, v Rusku a na Slovensku. Montážní závody má i na Ukrajině a v Kazachstánu.

Loni firma zvýšila zisk o 6,5 procenta na rekordních 708 milionů eur, tedy v přepočtu asi 19,1 miliardy korun. Tržby byly rovněž nejvyšší v historii, když stouply o 6,2 procenta na 12,49 miliardy eur, což je zhruba 338 miliard korun.

Letos chce Škoda Auto přijmout 2000 nových zaměstnanců. V současnosti automobilka zaměstnává v českých závodech zhruba 27 000 lidí, z toho 2000 cizinců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme