Setrvání Británie v EU je podle Obamy také v zájmu Spojených států

Americký prezident Barack Obama po setkání s britským premiérem Davidem Cameronem v Londýně znovu podpořil setrvání Spojeného království v Evropské unii. Podle Obamy přispívá členství k bezpečnosti Británie a země má prospěch také z jednotného trhu. Z toho pak prý těží i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obama podpořil setrvání Spojeného království v Evropské unii

Obama podpořil setrvání Spojeného království v Evropské unii | Zdroj: Reuters

Obama reagoval na obvinění ze strany některých britských politiků, že se vměšuje do záležitostí Londýna. Upozornil, že součástí zvláštního partnerství mezi oběma zeměmi je i to, že jsou k sobě upřímné.

„Spojené státy chtějí za svého partnera silné Spojené království, které se bude podílet na vedení silné Evropy. I Británie na členství vydělává. Jednotný trh jí přináší obrovské ekonomické výhody. Amerika také prosperuje, pokud má jeden z našich nejbližších spojenců silnou, stabilní a rostoucí ekonomiku,“ uvedl Obama.

Manželé Obamovi ve Windsoru poobědvali s královnou | Foto: Reuters

Zdůraznil, že britské voliče nechce před referendem v žádném případě přemlouvat, pouze je seznámit se svým názorem. Podle Obamy by případný Brexit silně ovlivnil britskou ekonomiku i obchodní vztahy se Spojenými státy.

„Kdybych měl přístup k rozsáhlému trhu, na který jde víc než 50 procent mého exportu a na kterém závisí miliony pracovních míst v mé zemi, určitě bych neuvažoval o tom, že takové společenství opustím,“ vysvětlil.

Barack Obama se v Londýně setkal s Davidem Cameronem | Foto: Reuters

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme