V Praze se nejspíš obnoví koalice, strany se definitivně dohodly na nových radních

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) mají jasno, kdo na pražském magistrátu zasedne v nové radě města. Strany staronové koalice se na jménech definitivně shodly dopoledne. V novém složení už se například nepočítá s předsedou Strany zelených Matějem Stropnickým. V radě nově budou Karel Grabein Procházka (ANO), Petra Kolínská (SZ) a Irena Ropková a Daniel Hodek (oba ČSSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo | Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Trojkoalice nakonec z požadavku, aby se na post radního pro územní rozvoj vrátil stávající šéf Strany zelených Matěj Stropnický, ustoupila a místo něj do rady nominovala bývalou radní Prahy 6 Petru Kolínskou. Šéf pražské buňky zelených Ondřej Mirovský to ale za prohru nepovažuje.

„Není to rozhodně ústupek, protože ještě před změnou nominace jsme vybojovali významných pět bodů do programového prohlášení. Podařilo se nám prosadit pět bodů, které jsme tam jako Trojkoalice vložili. Dohodli jsme se, že nikdo jiný do programového prohlášení zasahovat nebude, což považuju za významný programový úspěch,“ uvedl.

Koalice se ještě musí domluvit na jménech členů magistrátních výborů. Podle předsedy pražské ČSSD Miloslava Ludvíka výbory ještě nejsou rozhodnuty, ale v této chvíli se nejeví žádné jméno jako problematické.

„Myslím, že jednotlivé strany mají představu, ale podle mě s tím ještě všichni půjdou do klubu a ve čtvrtek dopoledne, před začátkem zastupitelstva, bude čas, aby si předsedové klubů ta jména sdělili,“ říká.

Šéfem důležitého výboru pro dopravu nejspíš bude bývalý primátorčin náměstek Matěj Stropnický z Trojkoalice.

Hlavní město vede po loňském odvolání čtyř radních už půl roku nekompletní sedmičlenná rada.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy | Foto: Český rozhlas

Veronika Neprašová, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme