Kvůli verdiktu soudu prezident neodvolá svého poradce Nejedlého, předpokládá mluvčí Hradu

I přes pravomocný verdikt soudu Martin Nejedlý zřejmě zůstane poradcem prezidenta Miloše Zemana. Předpokládá to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jak řekl ve 20 minutách Radiožurnálu, prezident už s Martinem Nejedlým mluvil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana

Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Podle mého přesvědčení pan prezident bude dál využívat služeb pana poradce Nejedlého. Tam je totiž klíčová jedna věc. Rozhodnutí soudu je samozřejmě respektováno, částka bude uhrazena, jak bylo veřejně oznámeno. A to je pro pana prezidenta to důležité,“ uvedl Ovčáček.

Soud rozhodl, že firma Lukoil Aviation Czech, kterou Nejedlý spoluvlastní, musí zaplatit státu skoro 28 milionů korun. Je to pokuta za to, že společnost nevrátila Správě státních hmotných rezerv část uloženého letecké paliva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem 20 minut Radiožurnálu byl mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje.

Firma odebrala palivo za zhruba 276 milionů korun, zpět však vrátila jen necelou polovinu. Správa proto Lukoilu uložila smluvní pokutu, jenže firma ji odmítla zaplatit. Argumentovala třeba tím, že nárok je promlčený nebo že správě nevznikla žádná škoda.

Věc se pak dostala k soudu. Loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 řekl, že Lukoil Aviation Czech musí státu zaplatit 27,5 milionu korun. Dnes sankci potvrdil i odvolací soud, který původní částku ještě navýšil o 257 tisíc korun.

Bývalým jednatelem a současným spolumajitelem firmy je Martin Nejedlý, místopředseda Strany práv občanů, která dříve nesla jméno prezidenta Zemana, a také hradní poradce pro ekonomiku. Zeman už dříve řekl, že pokud odvolací soud pochybení Nejedlého potvrdí, zváží jeho odvolání.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme