Švýcarská prokuratura zrušila obvinění Slováků zadržených s Ransdorfem v bance

Švýcarská prokuratura stáhla obvinění proti třem Slovákům v kauze, ve které figuroval i český europoslanec Miloslav Ransdorf. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí prokuratury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf | Foto: Filip Jandourek

Kauza vypukla na začátku prosince 2015 poté, co se trojice Slováků spolu s českým europoslancem Miloslavem Ransdorfem údajně pokusila na falešné doklady vybrat v curyšské bance Zürcher Kantonalbank z účtu jednoho z klientů 350 milionů eur. Zadržela je policie a švýcarské státní zastupitelství proti mužům zahájilo trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Slovenský deník Pravda připomíná, že všichni obvinění stále trvali na tom, že peníze nechtěli vybrat, podle jejich verze měli v plánu pouze zprostředkovat kontakt mezi bankou a jejím klientem. Koncem dubna švýcarská prokuratura rozhodla obvinění vůči všem podezřelým zrušit.

„Trestní řízení bylo zastaveno, nebylo možné ho vést dál, protože nebylo prokázáno, že bych se dopustil trestného činu, a že bych se pokoušel vykrást banku. Řízení je tedy ukončeno. Rozhodnutí prokuratury, jak se v něm konstatuje, má sílu rozhodnutí soudu,“ řekl deníku k závěrům švýcarských vyšetřovatelů Guzmický.

List píše, že všichni účastníci kauzy podle Guzmického získali od švýcarského státu odškodné. Vypočítat jim ho měli na základě tarifů, podle kterých stát odškodňuje. O jakou konkrétní částku jde, bývalý starosta listu prozradit nechtěl.

„Dostal jsem odškodné ve výši 100 procent, čili jsem neměl ani důvod se odvolávat, protože jsem dostal maximum, co švýcarský řád dovoluje. V pondělí 9. května uplynula lhůta, do níž měl kdokoliv možnost se odvolat, proto jsem do té doby nic neříkal,“ uvedl Guzmický, který podle deníku plánuje žádat odškodnění i od samotné banky.

Dořešení kauzy a zbavení obvinění se již nedočkal český europoslanec Miloslav Ransdorf. Zemřel v polovině ledna ve věku dvaašedesáti let. Předtím ho hospitalizovali v pražském IKEMu, policie pak potvrdila, že okolnosti jeho smrti vyšetřuje.

Ransdorf celou dobu trval na své nevině. Tvrdil, že do švýcarské banky spolu se Slováky přišel zprostředkovat komunikaci mezi bankou a jejím českým klientem Vladimírem Huňkem. Ten se údajně devět let marně domáhal jednání s bankou, aby se dostal k dědictví po své příbuzné.

Kauza Miloslav Ransdorf v curyšské bance | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme