Největší výletní loď světa v květnu sveze první pasažéry. Na palubu se jich vejde přes 5 tisíc

Na první komerční plavbu se v květnu vydá největší výletní loď na světě. Pojme pět tisíc čtyři sta pasažérů a dva tisíce lidí z personálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parník Harmony of The Seas velikostí snadno předčil i slavný Titanic.

Parník Harmony of The Seas velikostí snadno předčil i slavný Titanic. | Foto: en.wikipedia.org

Šestnáctipatrový parník Harmony of The Seas si ve čtvrtek ve francouzském přístavu Saint-Nazaire převzali zástupci americké společnosti Royal Carribian. Za plavidlo firma zaplatila miliardu eur, v přepočtu 27 miliard korun.

Loď se už v květnu vydá směrem k anglickému Southamptonu, kde nalodí první pasažéry a převeze je do Barcelony. Poté loď čekají dlouhé plavby po Středomoří. Cesta přes Atlantik by parníku měla trvat asi týden.

O komfort bezmála pěti a půl tisíce pasažérů se bude starat personál čítající dva tisíce lidí. Na palubě čeká na pasažéry divadlo, kasino, ledová plocha, několik bazénů s tobogány a bar, ve kterém obsluhují roboti. Mimo to se na palubě nachází také surfovací simulátor, prostor pro minigolf, atrakce pro děti i park.

Parník váží 227 tisíc tun, dlouhý je 362 metrů a na vysoký je 70 metrů , což je zhruba výška Petřínské rozhledny v Praze.

České cestovní kanceláře nabízejí plavbu ze Southamptonu do Barcelony v jedné z 2700 kajut za v přepočtu 27 tisíc korun. Okružní plavby z Barcelony přes Mallorcu, Marseille, italskou La Spezii a Civitavecchiu zpátky do Barcelony vyjde v průměru na 45 tisíc korun.

I když se titulem největšího výletního parníku se dodnes pyšní slavný Titanic, ve srovnání s Harmony of The Seas je mnohem menší. Titanic na délku měřil 269 metrů, tedy zhruba o sto metrů méně než parník Harmony of The Seas, a tonáž měl 52 tisíc tun. V délce ho v minulosti překonal i tanker Seawise Giant, který měřil na délku téměř půl kilometru a ve službě byl do roku 2010.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme