Předplatné některých internetových služeb by mělo platit v celé EU, chtějí prosadit ministři

Lidé už by během dovolených nebo služebních cest neměli mít problém se sledováním své předplacené internetové televize nebo posloucháním hudby. Země Evropské unie se dnes v Bruselu shodly na tom, že předplatné koupené v jedné zemi by mělo platit i v ostatních státech osmadvacítky. Česko to podporuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslech hudby, streamování, smartphone

Poslech hudby, streamování, smartphone | Foto: CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication, Fotobanka Pixabay

„Ten, kdo si zakoupí nějaké služby podle autorských práv České republiky, by měl mít automatickou možnost užívat, i když je na území Německé spolkové republiky nebo Chorvatska, což není zatím ve všech případech možné,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Lidé by tak mohli všude v Evropské unii využívat třeba předplacené streamingové služby Netflix nebo Spotify či nejrůznější internetové hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přenositelnosti předplatného některých internetových služeb v rámci EU informoval zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Nová pravidla schválili ministři zodpovědní za konkurenceschopnost a rozhodnou o nich ještě europoslanci. Týkají se krátkodobých cest do zahraničí, to znamená dovolených nebo služebních cest.

Ale lidé, kteří v zahraničí žijí dlouhodobě, si příslušnou službu budou muset koupit tam.

Zatím beze změny zůstávají podmínky pro vysílání sportovních přenosů, avšak Evropská komise v druhé polovině roku má přijít i se změnami i v této oblasti.

Naráží to však na zájmy prodejců autorských práv, pro které je výhodnější, pokud se s nimi obchoduje v každé zemi zvlášť. Stejně tak filmaři argumentují tím, že nedílnou součástí jejich příjmů je prodej autorských práv pro každou jednotlivou zemi.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme