Prominentní republikáni se v USA omlouvají z nominačního sjezdu

Stále víc prominentních členů americké Republikánské strany oznamuje neúčast na červencovém nominačním sjezdu, na němž má být potvrzen Donald Trump jako kandidát strany pro prezidentské volby. Píše o tom The New York Times. Na seznamu omluvených jsou už mnozí guvernéři, senátoři i dlouholetí straničtí aktivisté, kteří se nominačních sjezdů pravidelně účastnili dlouhá desetiletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump | Zdroj: Reuters

„Nemůžu se s čistým svědomím zúčastnit korunovace Donalda Trumpa a oslav jeho osoby,“ napsal například na svém blogu zasloužilý republikánský funkcionář z Indiany Josh Claybourn.

Konference, která se sejde 18. až 21. července v Clevelandu, bývá obvykle manifestací stranické jednoty. Tentokrát ale kvůli neúčasti mnohých známých jmen bude demonstrací hlubokých rozporů, které stranu rozdělují, napsal americký list.

Nejistá je dokonce účast dvou nejvýše postavených republikánů ze státu Ohio, který bude nominační konferenci hostit. Guvernér John Kasich a senátor Rob Portman si zatím nejsou jistí, zda se jednání zúčastní. Kasich před čtyřmi týdny vlastní nominační kampaň zastavil, ale kandidaturu Trumpa nepodpořil.

V Clevelandu nebude bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ani jihokarolínský senátor Lindsey Graham.

„Jistě tam bude legrace, budu se dívat na televizi,“ řekl Graham novinářům. „Rozhodnutí o červencovém programu dosud nepadlo,“ vzkázal žurnalistům senátor za stát Kentucky a bývalý prezidentský kandidát Ron Paul.

První debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta (Donald Trump) | Foto: Reuters

Konferenci má předsedat šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, vysoce postavený republikán, který zatím odmítá veřejně podpořit Trumpa. Chladné vztahy Trump udržuje i se Susanou Martinezovou, vlivnou guvernérkou ze státu Nové Mexiko, která předsedá Sdružení republikánských guvernérů. Martinezová, jež nešetří kritikou newyorského magnáta, do Clevelandu přijede.

Řada republikánských politiků odmítá, že by příčinou jejich neúčasti na nominační konferenci byl Trump. Vymýšlejí si podle amerického listu nejrůznější záminky, hlavně nabitý program.

Takto argumentuje senátor z Wisconsinu Ron Johnson nebo jeho kolega z Michiganu Rick Snyder.

„V Michiganu máme teď zrovna moc práce,“ komentoval Snyder svou neúčast.

Jiní důvody netají. „Nechci s tím mít nic společného, je mi z toho zle,“ řekl newyorskému listu guvernér Larry Hogan z Marylandu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme