Bruntál přijme 10 nových preventistů kriminality. Zájem je ale minimální

7. červen 2016
Dobré odpoledne

Na pořádek v ulicích Bruntálu by mělo dohlížet 10 nových asistentů prevence kriminality. Hlídky se městu v minulosti osvědčily a radnice se proto rozhodla jejich počty navýšit a dát tak novou šanci dlouhodobě nezaměstnaným. Nevědomky si ale zadělala na problém. I přes vysokou nezaměstnanost je totiž zájem o práci minimální.

„Tady to byla katastrofa. Byl tady nepořádek a hluk, opravdu škoda mluvit. Ale hodně se to uklidnilo,“ popisuje jeden z místních pan Duduš, jak to ještě před pár lety vypadalo v Dlouhé ulici, která patří v Bruntálu k vyloučeným lokalitám. Díky preventistům se ale hodně změnilo. „A bylo by dobré, kdyby to bylo i další roky. Lidé jsou spokojení,“ dodává.

Velkou zásluhu na tom má 27letá černovláska Paulína Toráčová. „Tady jsme vlastně dohlíželi převážně na děti, aby si nehrály na cestě. Kontrolovali jsme herny, aby tam na automatech nehráli nezletilí. A večer hlavně rušení nočního klidu – hlasitá hudba, hra na kytaru, alkohol a podobně,“ vzpomíná.

Jako preventistka vyrážela Paulína spolu s dalšími třemi kolegy do ulic denně, a to ve dvou směnách. Teď pracuje jako servírka a těší se, až se k hlídkování zase vrátí. „Naplňuje mě to z toho důvodu, že mě baví komunikovat s lidmi. A hlavně když vidíte tu nápravu a snahu se spravit, to mě nejvíce těší,“ dodává.

Stejné podmínky nabízí město i novým uchazečům. Hlavně dlouhodobě nezaměstnaným, kterých je v Bruntálu aktuálně mezi 600 až 700. Jako asistenti prevence si můžou vydělat až 13,5 tisíce korun hrubého. Podle mluvčího radnice Jiřího Ondráška se ale zájemci nehrnou.

„Oproti očekávání a při pohledu na statistiky nezaměstnanosti by si člověk řekl, že zájem o tuto pozici ze strany občanů bude velký. Zatím tomu tak není, ale předpokládáme, že postupně tyto počty naplníme,“ dodává mluvčí.

Doufá v to i ředitel městské policie v Bruntálu Petr Pavel. Spolupráce s preventisty se mu totiž velmi osvědčila. „Nemáme tolik strážníků, abychom mohli v lokalitě držet 24 hodin hlídku. V tom to byla pomoc. Oni ten problém zachytí už v počátku,“ říká ředitel strážníků.

Na zaměstnání nových asistentů získal Bruntál peníze z evropského sociálního fondu. Pokud se mu nepodaří obsadit všech 10 míst, bude muset na zbývající vypsat nové výběrové řízení.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio