Silný vítr v Moravskoslezském kraji lámal stromy a komplikoval dopravu. Několik lidí se zranilo

17. červen 2016
Zprávy , Zprávy

AKTUALIZOVÁNO 17:56 - Silný vítr komplikoval dopravu v Moravskoslezském kraji. Hasiči od rána do 17:00 vyjížděli k více než 400 událostí, hlavně kvůli popadaným stromům a větvím. Lékaři ošetřili osm pacientů.

Asi nejvážnější zranění utrpěla osmačtyřicetiletá žena, na niž v Nádražní ulici v Moravské Ostravě spadla několikametrová větev a srazila ji k zemi.

„Záchranáři pacientku ošetřili s poraněním zad a otevřenou zlomeninou dolní končetiny. Následně ji transportovali na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice,“ popsal mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Další dva lidé skončili v nemocnici po ranní nehodě dvou aut u Petřvaldu na Novojičínsku. Auta havarovala zřejmě kvůli spadlému stromu.

Do spadlého stromu narazilo osobní auto v Ostravě-Radvanicích. „Tato nehoda se obešla bez zranění, hasiči strom odstranili a komunikaci uklidili," řekl mluvčí hasičů Petr Holub.

Moravskoslezští záchranáři v souvislosti se silným větrem v Ostravě ošetřovali také seniorku, kterou srazil kontejner rozjetý prudkým větrem. V nemocnici skončila s poraněnou nohou také starší žena v Třinci poté, co ji srazil poryv větru.

Hasiči odstraňují následky silného větru ve Slatině na Novojičínsku

„V Darkovicích na Opavsku byla zraněna žena, které při práci na zahradě poryv větru převrátil na hlavu přibližně stokilovou trampolínu. I zde museli zasahovat záchranáři,“ dodal Humpl.

Další dva výjezdy zdravotníků souvisely s výpadky proudu na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Muž a žena byli v domácí péči, avšak s nutnou podporou přístrojů podporujících jejich dýchání.

„Při výpadku proudu sice v obou případech přístroje přešly na bateriový provoz, ten je však časově omezený a při déle trvajícím výpadku elektrické energie hrozilo selhání přístroje a smrtelné ohrožení pacientů,“ vysvětlil mluvčí zdravotníků, proč lékaři nemocné transportovali do nemocnic.

Padající stromy zastavovaly provoz na železnici

Kvůli větru byl zastaven provoz i na některých železničních tratích. Jak potvrdil mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský, vlaky nejezdily mezi Hlučínem a Kozmicemi, Štítinou a Opavou. A pak také mezi Vítkovem a obcí Heřmánky.

„Na všech těch tratích byl provoz obnoven ještě před polednem. Na trati Štramberk – Veřovice se podařil provoz obnovit před desátou hodinou. Na všech tratích jsme se snažili zajistit náhradní dopravu autobusy, pokud v daném čase měl jet některý ze spojů,“ upřesnil mluvčí.

Hasiči u spadlého stromu v Raškovicích na Frýdecko-Místecku

Podle webových stránek Českých drah nejezdily vlaky mezi stanicemi Milotice nad Opavou - Brantice, provoz tam zastavil spadlý strom. A kvůli výpadku elektrickému proudu stály vlaky také na trati Frýdek-Místek - Frýdlant nad Ostravicí. V obou místech už byl provoz obnoven.

V Karviné byla kvůli silnému větru zrušena odpolední část programu olympijské roadshow, která se měla konat na tamním náměstí. Z preventivních důvodů byla dočasně uzavřena i ostravská zoo.

Nejvíce výjezdů má Ostrava

Nejvíce událostí, více než 100, řešili dosud hasiči v Ostravě, následuje Frýdeckomístecko s necelou stovkou případů. Přes šedesát událostí řešili hasiči na Karvinsku a Opavsku. Nejméně událostí evidují hasiči na Novojičínsku a Bruntálsku (více než třicet událostí).

Hasiči odstraňují následky silného větru ve Slatině na Novojičínsku

„Každá událost – výjezd – znamená minimálně jeden spadlý strom či silnou větev. Nezřídka jich hasiči ale řeší více v rámci jedné události. Zasahují jak profesionální, tak dobrovolní hasiči v celém kraji bez výjimky,“ uzavírá mluvčí hasičů Petr Holub.

autoři: tif , iha
Spustit audio