Selhání a lži. Kamion měla policie zastavit, centrum Nice bylo uzavřené, píše Liberation

Týden po útoku tuniského přistěhovalce na dav diváků v letovisku Nice vyvstávají nové otázky. Atentátník zabil 84 lidí. 15 zraněných v nemocnicích stále bojuje o život. Panují přitom pochybnosti, jestli byla bezpečnostní opatření na pěší zóně v Nice dostatečná, aby policie podobnému útoku zabránila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Selhání a lži. Tak nadepsal článek o svých zjištěních deník Liberation.

Selhání a lži. Tak nadepsal článek o svých zjištěních deník Liberation. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Selhání a lži. Tak nadepsal článek o svých zjištěních deník Liberation. Zjistil, že kamion, kterým 31 letý Tunisan Mohamed Bouhlel na promenádě v Nice vraždil, nedokázala zastavit hlídka městské policie 370 metrů před začátkem pěší zóny.

Tam sledovalo ohňostroj ke státnímu svátku Francie asi 30 tisíc diváků. U bariér na pobřežní komunikaci byly podle ujištění ministra vnitra Bernarda Cazeneuva hlídky státní policie.

Novináři deníku Liberation ale zjistili, že to není pravda. 19 tunový kamion řízený Mohamedem Bouhlelem neměl ve státní svátek v ulicích Nice co dělat.

Bolest, moc bolesti. Je těžké se usmívat, zní z Nice týden po tragédii

Číst článek

Celé centrum bylo uzavřené pro vozidla nad 7,5 tuny. Žádná policejní hlídka ale kamion nezastavila.

Francouzští poslanci včera odsouhlasili šestiměsíční prodloužení výjimečného stavu. Ve francouzských městech tak bude na pořádek dohlížet 10 tisíc policistů a četníků. Pod větším dohledem budou navíc mešity a náboženské spolky. Bezpečnostní složky se zaměří hlavně na ty islámské, kde se mohou mladí lidé zradikalizovat.

Teroristický útok v Nice | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme