Rusko s USA plánují společnou akci proti radikálům v Aleppu, prohlásil ruský ministr

Rusko spolu se Spojenými státy zřejmě brzy zahájí společnou vojenskou operaci proti radikálům v syrském Aleppu. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti, které to řekl ministr obrany Sergej Šojgu. Moskva i Washington podle něj v současnosti o společné ofenzivě intenzivně vyjednávají. Každá ze zemí přitom dosud podporovala různé strany konfliktu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko oslava 70. výročí SNP, Sergej Šojgu

Slovensko oslava 70. výročí SNP, Sergej Šojgu | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme v aktivní fázi vyjednávání s našimi americkými kolegy,“ prohlásil podle agentury RIA Novosti ministr Šojgu. „Krok za krokem se blížíme k plánu, který by nám umožnil společně nastolit mír a lidem v Aleppu dal možnost vrátit se do svých domovů.“

V Aleppu zatím potřebují humanitární pomoc tisíce lidí. Armáda věrná syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v minulých týdnech obklíčila východní část Aleppa, kterou ovládají povstalci. Uvnitř se tak ocitlo bez dodávek potravin přes 200 tisíc lidí.

Rusko, které podporuje vládní síly, přislíbilo, že denně od 9 do 12 hodin zastaví palbu a umožní průjezd humanitárním konvojům.

Rusko může Západu předložit důkazy o údajné záškodnické akci na Krymu, tvrdí Lavrov

Číst článek

Kristina Roháčková, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme