Policejní prezident Tuhý: Pelikán je pubescentní ministr. Pelikán: Víc mě trápí Tuhého SMS s podsvětím

Na veřejnost unikla nahrávka, ve které policejní prezident Tomáš Tuhý kritizuje některé ministry české vlády. Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nazval například „pubescentním ministrem“. Ten mu to však vrátil a připomněl mu vyšetřování ohledně Tuhého "SMS s podsvětím".

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference, Ministerstvo vnitra

tisková konference, Ministerstvo vnitra | Foto: Martin Svozílek

Policejní prezident na záznamu kritizuje ministry vnitra a financí na setkání s policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu 8. března na pražské Zbraslavi. O nahrávce informoval portál Seznam.cz/zprávy.

Tuhý se do ministra Pelikána pustil kvůli výrokům o únorových zásazích policie. Tehdy maskovaní útočníci napadli průvod Solidarita bez hranic a v podvečer pak centrum Klinika. Jeden z největších kritiků byl právě ministr spravedlnosti.

Z telefonu Tuhého blízkých unikaly informace o vyšetřování IT zakázek, řekl Šlachta komisi

Číst článek

„Českou republiku ovládla mediokracie… Jenom se podívejte, jakým způsobem byla skandalizována činnost zákrokových jednotek pražské policie při únorových událostech. Ti kluci tam dneska stáli, včetně operativců, a pomáhali hasit oheň, který vznikl při střetu dvou extremistických skupin. Možná jste tam měli svoje lidi mezi tím, takže asi nemluvím úplně od věci,“ říká Tuhý na záznamu. „A v jeden moment jeden pubescentní ministr se postaví před kameru a řekne, že by měl ještě ten den svléknout z uniformy velitel opatření a všechny policisty, kteří tam zakročovali, protože si nesplnili svoji povinnost.“

Pelikán: V 37 letech už si úplně pubescentně nepřipadám

„Takže je toto úroveň, která by měla být na úrovni představitelů vlády? Za takové lidi se stydím. Protože ti lidé by měli být nad věcí, zvlášť lidé, kteří představují resort ministerstva spravedlnosti, kteří by měli řídit státní zástupce, ti, kteří by měli dneska tady dávat vzor, jak tady máme postupovat a jak máme zhodnocovat všechny důkazní prostředky a nedělat ukvapené soudy a někdo něco takového řekne? Kde to žijeme? V jakém státě?“ dodává.

Cílený konstrukt šitý horkou jehlou, komentuje Tuhý obrat ve vyšetřování 'brutálníhoúniku' informací

Číst článek

Pelikán jeho kritiku odmítl. „V 37 si úplně pubescentně nepřipadám, ale víc mě trápí ty SMS s podsvětím,“ vrátil generálovi útok v SMS pro zpravodajský web Českého rozhlasu ministr spravedlnosti.

Narážel tak na podezření, že z telefonu blízkých policejního prezidenta unikaly citlivé informace o vyšetřování kauzy údajně zmanipulovaných IT zakázek. VÍCE ZDE

Ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) výroky Tuhého nevadí. „Policejní prezident pouze vyjádřil svůj názor na neveřejné akci před svými kolegy. Na to má právo,“ řekl pro internetovou redakci Českého rozhlasu Chovanec.

Tuhý skrytě kritizoval i Babiše

Nepřímo se také opřel do místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a jeho médií. „Obecně veřejnost už dneska považuje Lidové noviny za brak, který se nedá ani číst. Je to opravdu ovlivňováno někým, kdo v pozadí tady těchto novin stojí, jakým způsobem chce cíleně směřovat ty negativní pohledy nejen na policii, ale i obecně na resort ministerstva vnitra,“ kritizoval Tuhý mediokracii, která podle něj vládne v České republice.

Důkazy pro brutální úniky ze spisů? Exdetektiv Komárek trvá na svých slovech na Tuhého adresu

Číst článek

Část záznamu z akce Roadshow unikl do médií už v létě. Tehdy vrcholila pře o policejní reformu. Média tehdy zveřejnila tu část záznamu, která dokládala, že Tuhý na jaře tohoto roku z reorganizací policie vůbec nepočítal.

Ohledně reorganizace policie panují ve vládní koalici spory. Zatímco ČSSD reformu hájí, ministři hnutí ANO jsou ostře proti ní. Tento politický boj o kontrolu nad specializovanými složkami policie vyvrcholil koncem Roberta Šlachty ve vedení ÚOOZ. Ten je nyní náměstkem pátracího odboru Celní správy České republiky.

„Divím se, proč se média nezabývají tím, jak se ministr Pelikán a jeho kolegové z ANO opakovaně politicky obouvají do policie, navíc když jeho podřízení čelí podezření, že se nezákonně snažili policii destabilizovat,“ dodal ministr vnitra Chovanec pro internetovou redakci Českého rozhlasu.

Nyní někdo vypustil kompletní dvouhodinový záznam včetně pasáží, ve kterých policejní prezident hodnotí některé ministry vlády České republiky.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme