Z vítězství Trumpa jsem smutná. Uvidíme, co nabídne jeho jednání s Putinem, říká Albrightová

Šok, údiv a smutek - tak popisuje bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová pocity v týmu poražené demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Někdejší diplomatku znepokojuje nacionalistická rétorika Donalda Trumpa, i přesto ale doufá, že bude prezidentem, který spojí rozdělenou společnost. Na to, jaké budou jeho vztahy s Ruskem, se podle ní musí ještě počkat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová | Foto: Khalil Baalbaki

„Musím říct, že to bylo hrozně těžké, protože si ještě teď myslím, že Hillary Clintonová by byla báječná prezidentka. Ale takhle voliči rozhodli a my už začínáme s procesem předání moci,“ vysvětluje bývalá ministryně. „Ale pro mě osobně je to moc smutné,“ dodává.

Výsledky hlasování podle Albrightové byly pro tým demokratické kandidátky, který věřil ve vítězství, velký šok. Výsledek amerických voleb podle ní připomíná červnové referendum o vystoupení Velké Británie z EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Madelaine Albrigtová o výsledku voleb v USA

„Je to trochu jako Brexit, kdy se říkalo, že to bude jinak, než jak to nakonec dopadlo. Den po Brexitu jsem byla v Anglii a lidi tam byli opravdu trochu překvapení z toho, co udělali,“ říká Albrightová. „Každý je v šoku, ale myslím už na to, co dělat dál a jak pracovat spolu,“ dodává.

Albrightová podporovala ve volbách Clintonovou a během počítání výsledku byla v její blízkosti. Přímou reakci prezidentské kandidátky na prohru sice neviděla, ale je přesvědčena, že to pro ni musí být velice těžké. Zároveň však věří, že Hillary Clintonová ve veřejném životě nekončí. „Vím, že bude dál pracovat na věcech, které ji opravdu zajímají – dění kolem dětí, žen a lidí, kteří potřebují práci,“ říká.

7 historických volebních momentů, které dovedly Ameriku k Trumpovi

Číst článek

Proč Clintonová nedokázala udržet koalici, kterou dal dohromady její stranický předchůdce Barack Obama – latinskoamerickou menšinu, afroamerickou menšinu a hlavně americké ženy – vysvětlit nedokáže. „Ještě nevím, budeme to analyzovat. Myslím, že se najednou na sebe lidi začali dívat trošku jinak, protože hlavně Trump pořád mluvil o tom, kdo je kdo,“ vysvětluje bývalá diplomatka.

„Moc mě to rozesmutňuje, protože nejsem rozená Američanka a najednou se lidé dívají na cizince jinak. Tohle není Amerika,“ říká Albrightová a přiznává, že stejný jev jde podle ní v současnosti vidět napříč celým světem. Právě v této souvislosti jí překáží i nacionalistická rétorika, kterou vnímá v Evropě a kterou během kampaně používal i Trump. „To mi opravdu vadí, protože nemám ráda nacionalizmus. Nikde. Tohle je obrovská země a myslím, že nakonec pochopíme, že musíme pracovat se všemi.“

Riziko jménem Trump

Madelaine Albrightová během předvolební kampaně označovala Donalda Trumpa mnohokrát za riziko. I přesto si nemyslí, že by jeho zvolení mohlo ohrozit demokracii ve Spojených státech. Bude se na ní ale muset zapracovat.

„Oficiálně bude (předání moci) postupovat dobře, ale pak musíme pracovat na tom, co vlastně je demokracie. Že kompromis není špatné slovo, že člověk se v ní pokouší porozumět, co druhým vadí nebo co chtějí. Na tomhle musíme víc pracovat.“ Pomoci by podle ní mohly i americká média, která by prý měla více vysvětlovat, co se vlastně děje.

Albrightová doufá, že by se Trump mohl i přes svou kampaň do velké míry založenou na rozdělování společnosti stát prezidentem, který lidi nakonec spojí. „Doufám, že jo, protože ve středu řekl, že to chce udělat, ale bude to práce,“ říká. Jako základní problém velké skupiny lidé vidí nedostatek práce a nástup technologii. „Lidé ztratili práci kvůli novým technologiím. Děje se to i u vás, a tak se na to musíme všichni podívat dohromady,“ říká.

Jako problematické ale pořád vidí Trumpovy výroky o Severoatlantické alianci. „To, co Trump řekl o NATO, mě opravdu trápilo. Je to nejdůležitější vojenská aliance na světě. Doufám, že Donald Trump tomu bude rozumět a je plno lidí, kteří mu to budou říkat.“ Nutné je podle ní ale to, aby členové aliance plnili své závazky a kooperovali navzájem.

A problémem je podle Albrightové i vměšování se Ruska do amerických voleb. Nesmí se podle ní zapomenout na to, co Rusko dělá zemím, se kterými sousedí a Moskva prý nemůže říkat, co chce. „Putin už Trumpovi gratuloval a uvidíme, co se stane. Naše styky s Ruskem jsou moc důležité, ale musí být vyrovnané.“

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme