Zeman mluvil s budoucími ministry Chvojkou a Ludvíkem. Jmenuje je příští týden

Prezident Miloš Zeman se v úterý sešel s nastupujícím ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a ministrem pro lidská práva Janem Chvojkou (oba ČSSD). Oba chce do funkcí jmenovat příští týden ve středu. Ludvík se chce zaměřit hlavně na zamezení růstu spoluúčasti pacientů. Chvojka se chce mimo jiné věnovat vyloučeným lokalitám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucí ministr pro lidská práva Jan Chvojka

Budoucí ministr pro lidská práva Jan Chvojka | Foto: Filip Jandourek

Budoucí ministr pro lidská práva Jan Chvojka řešil s prezidentem mimo jiné o novelu zákona o střetu zájmů označovanou jako lex Babiš. Mluvili ale také o lidských právech.

„Zásadní teze je taková, že jsem stejného názoru jako pan prezident, to znamená, že lidská práva náleží všem bez ohledu na etnikum nebo pohlaví, že je třeba se věnovat každému člověku bez rozdílu. A takto bych chtěl vést i svůj úřad," uvedl Chvojka.

Kdo jsou noví ministři? Připomeňte si Ludvíkovy ‚kulichy‘ a Chvojkovo vykroužkování

Číst článek

Soustředit se chce po nástupu do úřadu na život lidí ve vyloučených lokalitách. „Bylo by dobré zaměřit se na to, aby lidé ve vyloučených lokalitách pracovali a aby děti, které tam jsou, chodily do škol. Tím by se měla zvýšit jejich životní úroveň,“ dodal Chvojka.

Další témata, která bude řešit, chce upřesnit až po svém středečním jmenování. Chvojka ve vládě nahradí Jiřího Dienstbiera z ČSSD a po nástupu do úřadu vzdá zastupitelského mandátu v Chrudimi.

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík se chce zaměřit hlavně na zamezení růstu spoluúčasti pacientů. Za prioritu považuje zachování lékařské péče, která je dostupná pro všechny bez ohledu na jejich finanční situaci.

Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek

„Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictví ministerstvem pacientů. Jestli já tam budu sedět, tak se o to budu maximálně snažit. Přijdete k lékaři a máte jistotu, že ať jste docent, nebo zedník, dostanete úplně stejnou péči,“ řekl Ludvík.

Prezidentovi také slíbil, že urychlí přípravu zákona o hospicové péči. Funkce ředitele Fakultní nemocnice v Motole se Ludvík dočasně vzdá. Pokud by po volbách nepokračoval, chtěl by se do Motola vrátit. V zdravotnictví pracuje už 28 let. Jestli ale zůstane v pražském zastupitelstvu, se ještě nerozhodl. Ludvík nahradí v čele resortu Svatopluka Němečka z ČSSD.

Prezident oba odcházející ministry odvolal v úterý. Ve funkci skončí k 30. listopadu, jejich nástupce jmenuje Zeman příští středu.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme