Bagrista čeká nálezné za milionový poklad. My ho viděli první, tvrdí úředníci

Před dvěma roky našel Miloš Závora doslova milionový poklad. Stovky zlatých a stříbrných mincí vyrýpl nečekaně svým bagrem. Podíl z nálezného si ale nárokují i dva úředníci a místostarosta Prahy 12, kteří se v té době u stavby pohybovali. Nálezného se ale zatím nikdo nedočkal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince, vylovené z moře u pobřeží izraelské Caesareje (foto uživatele Olevy)

Mince, vylovené z moře u pobřeží izraelské Caesareje (foto uživatele Olevy) | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Poklad objevený v Praze-Modřanech má podle odborníků pro nálezce hodnotu 1,8 milionu korun. Jde vesměs o cenu kovů o celkové váze 6,9 kilogramu. Pokud by si čtveřice peníze rozdělila rovným dílem, měl každý nárok na 456 000 korun, napsal server IHNED.cz.

Nálezné si kromě zmíněného bagristy nárokují i další lidé. Dva úředníci - vedoucí oddělení investic Prahy 12 Daniela Černá a technik z oddělení investic Zdeněk Šulc - a Jiří Frem, tehdejší místostarosta Prahy 12 za ODS. Ti by si chtěli peníze rozdělit rovným dílem. Závora ale tvrdí, že celé nálezné má patřit je jemu.

Sto kilo zlata. Francouz zdědil dům, objevil v něm poklad za 3,5 milionu eur

Číst článek

Bagrista podal žádost o nálezné už v březnu 2014, zbývající trojice o čtvrt roku později.

Poklad získalo Muzeum hlavního města Prahy. Odměnu by tak měl vyplatit magistrát. Radní ale s vyplacením otálejí. Letos na podzim už přitom rada měla po více než dvou letech rozhodnut. K verdiktu ale nedospěla. Dvěma zastupitelům byl počet přihlášených nálezců podezřelý, a tak bude magistrát problém řešit ještě jednou, zřejmě po Novém roce.

„Připravujeme materiál pro radu, neboť máme nové podklady,“ řekla ředitelka úřadu Martina Děvěrová. Podle informací IHNED.cz si Praha nechala vypracovat právní posudek, který říká, že zástupci městské části Praha 12 by odměnu nejspíš neměli dostat.

Kdo viděl poklad první?

„Považuji se za hlavního nálezce. Poklad jsem vybagroval. Je jasné, že jako strojník bagru koukám, kde hrabu lžící, a nemohl jsem to nevidět. Viděl jsem poklad, když jsem lžíci zvedl,“ líčil nález sám Závora. Modřanský poklad, jak říká, byla jediná pořádná věc, kterou za svou kariéru v zemi našel.

V tom se ale rozchází s ostatními. Ti byli na stavbě v areálu Modřanského vinohradu na kontrolním dni a stáli v jedné skupince nedaleko bagru.

„Každý si může říkat, co chce, ale pravda je ta, že nebýt toho, že jsme na pana bagristu začali křičet, aby přestal bagrovat, tak by to hned zahrabal, protože on sám na to neviděl,“ popisoval událost bývalý místostarosta Fremr.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme