Dron v Sýrii zabil trojici džihádistů. Dva z nich se podíleli na masakru v Paříži, tvrdí Pentagon

Koalice vedená Spojenými státy zabila v syrské Rakce pomocí bezpilotního letounu trojici bojovníků Islámského státu. Dva z nich se přitom zapojili do plánování pařížských teroristických útoků v listopadu 2015. Oznámilo to americké ministerstvo obrany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Defence Images

Třetí islamista, zabitý už 4. prosince, měl podle Penatgonu mít podíl na loňském zmařeném teroristickém útoku v Evropě, za což ho belgický soud odsoudil v nepřítomnosti. Informovala o tom televize Fox News.

„Trojice v době leteckého útoku společně pracovala na plánech útoků na západní cíle,“ řekl reportérům Fox News mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Útok pomocí dronu proběhl už minulý týden, o jeho úspěchu ale Pentagon informoval až nyní. Jen několik dnů zpět přitom americké ministerstvo obrany, že protiteroristická koalice během dvou let zabila již na 50 tisíc bojovníků Islámského státu.

Cook identifikoval pařížské plánovače jako Salaha Gourmata a Sammyho Djedoua. Třetím islamistou prý byl Walid Hamman. Všichni tři byli podle mluvčího Pentagonu součástí teroristické sítě vedené Boubakerem al-Hakimem, Tunisanem zabitým během leteckého útoku z konce listopadu.

„Od poloviny listopadu se koalici podařilo úspěšně zacílit na pět vnějších plánovačů Islámského státu, což dále narušilo jeho schopnost páchat teroristické útoky mimo území Sýrie a Iráku,“ dodal Cook.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme