Jedenáct nobelistů napsalo dopis OSN. Kritizují Barmu za násilí na muslimském etniku Rohingů

Jedenáct nositelů Nobelovy ceny míru poslalo otevřený dopis Organizaci spojených národů. V něm si stěžují na násilí páchané barmskými úřady na menšinovém muslimském etniku Rohingů. Žádají OSN, aby krutosti v zemi ukončila. Obviňují také z laxnosti faktickou vůdkyni Barmy a nositelku Nobelovy ceny míru Do Aun Schan Su Ťij.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti zabíjení Rohingů.

Demonstrace proti zabíjení Rohingů. | Zdroj: Reuters

„V Barmě se odehrává lidská tragédie, která dosahuje rozměrů etnické čistky a zločinů proti lidskosti... Pokud nedokážeme jednat, lidé mohou zemřít hlady, jestliže nebudou zabiti kulkami," stojí v textu citovaném serverem BBC.

Vůdkyně vládnoucí strany převážně buddhistické Barmy Su Ťij podle dopisu menšinu nechrání a „nepodnikla žádnou iniciativu k zajištění plných a rovných občanských práv Rohingů".

'Zavraždili moji těhotnou manželku'. Barma usiluje o etnickou čistku, tvrdí OSN

Číst článek

Výzvu adresovanou Radě bezpečnosti OSN podepsal například jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu a pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová, nejmladší držitelka Nobelovy ceny míru a bojovnice za právo dívek na vzdělání.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International nedávno uvedla, že barmští vojáci při svém tažení proti Rohingům vraždí civilisty, znásilňují, mučí a rabují. V listopadu organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch obvinila barmskou armádu, že cíleně ničí vesnice Rohingů. Představitelé Barmy včetně Su Ťij to však popírají a prohlašují, že v oblasti obývané Rohingy vedou protiteroristickou kampaň.

Barma neuznává Rohingy jako etnikum. Tvrdí, že to jsou nelegální přistěhovalci ze sousedního Bangladéše, ačkoli žijí v zemi už po generace. Příslušníkům zhruba milionové menšiny barmské úřady odmítají udělit občanství a omezují jejich svobody. Po střetech mezi buddhisty a muslimy z roku 2012 byly ze svých domovů vyhnány desetitisíce Rohingů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme