Nic se nemění, oznámil Rusnok. Intervence vůči euru potrvají nejméně do konce března

Česká národní banka (ČNB) bude nadále provádět devizové intervence nejméně do konce prvního čtvrtletí. Nic se tak nemění na prohlášení Bankovní rady ČNB z počátku února. Na tiskové konferenci po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to v pondělí řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

"Nic se nemění na tom, co jsme sdělili na posledním měnovém zasedání, že ten závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí. A podle dalšího vývoje situace rozhodneme o jeho ukončení," uvedl guvernér.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle ekonomů znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017. Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent. ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme