ČSSD navrhuje speciální daň pro banky. Mají se podílet na financování veřejného sektoru

Sociální demokracie navrhuje ve svém volebním programu zavedení sektorové daně pro banky. Návrh počítá se zavedením čtyř sazeb podle výše aktiv. Nejvyšší sazba 0,3 procenta by byla pro banky s aktivy nad 300 miliard korun, nejnižší 0,05 procenta pro banky s aktivy do 50 miliard korun. Podle opoziční pravice bankovní daň odradí investory a promítne se do cen pro klienty bank. Daně je podle kritiků třeba zjednodušit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Na tiskové konferenci o zavedení sektorové daně pro banky v úterý informoval premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Růst ekonomiky loni o polovinu zpomalil. Češi přesto utráceli

Číst článek

Sobotka upozornil na to, že speciální daň pro banky má 15 zemí Evropské unie, včetně Německa, Francie, Švédska nebo Británie. Speciální daň pro finanční sektor mají podle něj i všechny sousední země Česka.

„Chceme, aby se banky podílely na financování veřejného sektoru, tedy například na školství, dopravní infrastrukturu nebo důchody. Ukázalo se v minulosti, že tady nejsou účinné prostředky, jak zabránit, aby zisky bank neplynuly do zahraničí," uvedl Sobotka.

Kritika ze strany opozice

Podle opoziční pravice bankovní daň odradí investory a promítne se do cen pro klienty bank. Je podle ní třeba daně zjednodušit.

„Vyšší daňová zátěž se promítne do bankovních produktů, to znamená dražší služby pro české občany, obzvláště to zasáhne drobné podnikatele, “ uvedl pro Českou televizi předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ten není jediný, komu návrh sociálních demokratů vadí. „Tři roky neustálých daňových změn ČSSD evidentně nestačily a už plánuje změny další. Český daňový systém však potřebuje pravý opak - více zjednodušení a hlavně stability,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Na Twitteru návrh kritizoval například také europoslanec hnutí ANO Pavel Telička: „ČSSD chce více zdanit banky. Ano, populární, ale ukazuje se, že nic nepochopila. Nejde o banky, ani o výši, ale o to, kde se daní a co utíká.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme