Lháři, fosilie a jediný pravý 'frexit'. Francouzská předvolební debata byla plná útoků

Všech jedenáct francouzských prezidentských kandidátů se v úterý v noci utkalo v televizní debatě. Ta trvala téměř čtyři hodiny a vysílaly ji dvě francouzské televize. Mezi hlavní témata patřila mimo jiné bezpečnost a zaměstnanost. Nejvíce zaujal levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon. Podle bleskového průzkumu přesvědčil celou čtvrtinu diváků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská předvolební debata

Francouzská předvolební debata | Zdroj: Reuters

Podle bezprostředních reakcí se Emmanuel Macron v debatě ukázal jako někdo, kdo má nejlepší ekonomický program, a Jean-Luc Mélenchon, kandidát radikální levice, působil jako nejlepší řečník.

Formát debaty ale neumožnil diskutérům prezentovat žádné výrazné myšlenky, protože „malí“ kandidáti, kteří jinak nemají žádný prostor, chtěli využít příležitosti a být co nejvíce vidět a slyšet. Často se tedy navzájem překřikovali a útočili na kandidáty, kteří vedou v průzkumech.

Pesimismus, nezaměstnanost a migrace. Čísla, které vám pomohou pochopit předvolební Francii

Číst článek

Během debaty se mluvilo o mnoha tématech – ekonomice, nezaměstnanosti nebo Evropské unii a odchodu z ní, protože řada kandidátů deklarovala, že by chtěli z uskupení vystoupit. Došlo ale k velice ostré konfrontaci mezi Mélenchonem a Marine Le Penovou, která mluvila o kulturním dědictví, načež ji Mélenchon vyzval, aby konečně dala s náboženstvím pokoj, protože 60 procent Francouzů není věřících. Zazněly také velice ostré výpady proti Françoisu Fillonovi z hlediska morálky v politice.

Britská BBC debatu zhodnotila tak, že nejvíce se pod palbou ocitla šéfka protievropské a protiimigrantské Národní Fronty Le Penová. Tu totiž kritizovali nejen její hlavní rivalové, ale pustili se do ní i kandidáti Národní frontě blízcí, například nacionalista Francois Asselineau. Le Penovou kritizoval za její málo bojovné postoje proti Evropské unii a o sobě prohlásil, že je jediným pravým bojovníkem za „frexit“, tedy francouzský odchod z osmadvacítky, a že pokud by náhodou zvítězil, tak okamžitě aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy

Ani ostatní kandidáti Le Penovou, která dlouhodobě v průzkumech vychází na druhém místě, nešetřili. Zatímco François Fillon ji označil za fosilii, která prosazuje zastaralé myšlenky, dosavadní favorit Macron ji označil za lhářku. Francouzi podle něj z jejích úst poslouchají lži, které už čtyřicet šíří její otec a zakladatel Národní fronty Jean-Marie Le Pen.

Kandidáti často útočili i na Macrona, který vede v průzkumech. Podle prvních reakcí se zdá, že nikdo z hlavních kandidátů neudělal výraznou chybu. Průzkumy před debatou ukazovaly Le Penovou a Macrona jasně v čele. Ti svůj náskok udržují a Fillon mírně dotahuje.

Jan Šmíd, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme