Nejvyšší mzdy mají v jižních Čechách zaměstnanci bank a pojišťoven

22. červen 2005

Nejvyšší mzdy v Jihočeském kraji vyplácely v prvním čtvrtletí roku firmy, které se zabývají finančním zprostředkováním.

Průměrný měsíční plat pracovníků bank a pojišťoven dosahoval téměř 25.000 korun. Naopak nejméně pobírali lidé zaměstnaní v oblasti pohostinství a služeb. Dostávali v průměru 10.294 korun. Průměrná měsíční mzda v kraji byla v prvním čtvrtletí 15.262 korun. ČTK o tom informovala krajská pobočka Českého statistického úřadu. Druhé místo v žebříčku průměrných mezd na jihu Čech patří veřejné správě a obraně. Státní úřady, policie či armáda vyplácely zaměstnancům v průměru 18.002 koruny měsíčně. Třetí nejvyšší platy pobírali lidé ve zdravotnictví, veterinární a sociální činnosti. Jejich mzdy dosahovaly 16.181 korun. Na dně tabulky průměrných mezd za první tři měsíce roku se ocitla kromě odvětví ubytování a stravování oblast zemědělství, myslivosti a lesnictví. Pracovníci v tomto odvětví pobírali v průměru 11.864 korun měsíčně.

V porovnání okresů Jihočeského kraje patří první místo Českobudějovicku s průměrnou měsíční mzdou 16.759 korun na fyzickou osobu. "Odpovídá to vyšším nákladům na bydlení, dopravu a výdajům na domácnost," uvedl analytik Martin Kopenec. Připomněl, že v krajské metropoli či její blízkosti sídlí i velké firmy, například strojírenská Robert Bosch, které výši platů ovlivňují. Na druhém místě mezi okresy se umístilo Českokrumlovsko, kde průměrný měsíční plat v prvním čtvrtletí činil 14.980 korun. Třetí skončilo Táborsko se mzdou 14.900 korun, čtvrté Strakonicko s průměrným měsíčním platem 14.449 korun. Nejhůře na tom jsou lidé na Prachaticku. Zaměstnanci zde v průměru dostávali 13.600 korun měsíčně, což je skoro nejméně ze všech okresů ČR. Meziročně jim navíc mzda snížila o 0,5 procenta. Prachaticko tak přeskočil i okres Písek, kde si lidé na platu polepšili meziročně o téměř deset procent.

Průměrná měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí roku činila 17.678 korun. Lidé na jihu Čech si vydělali průměrně 15.262 korun měsíčně. Oproti stejnému období loňského roku to znamená nárůst o 5,5 procenta, tedy o 791 korun. Jihočeskému regionu patří podle výše platů deváté místo mezi 14 kraji v republice.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio