Za porážku Islámského státu získal uznání hlavně Trump, budoucnost záleží ale na všech

28. prosinec 2017

Rok 2017 byl významným mezníkem v boji proti takzvanému Islámskému státu. Tato skupina utržila významnou porážku a ztratila skoro celý svůj samozvaný chalífát v Iráku a Sýrii, shrnuje agentura AFP. Experti ale varují, že Islámský stát dál představuje hrozbu pro svět. Jen pár hodin po začátku letošního roku zabil 39 návštěvníků istanbulského nočního klubu Uzbek, který se označil za „vojáka chalífátu“. Islámský stát spáchal nebo podnítil desítky smrtonosných útoků, zejména v první polovině roku, ať už tím, že džihádisty rovnou vyzbrojil nebo je inspiroval propagandou na internetu.

Atentáty postihly Pákistán, Irák, Sýrii, Afghánistán, Egypt, Somálsko i Británii. Tam v květnu zabil 22 lidí, včetně mnoha dětí, sebevražedný atentátník Salman Abedi, mladý Brit libyjského původu, když se odpálil na koncertě v Manchesteru. Oběti měla i řada útoků automobilem v ulicích Jeruzaléma, Londýna, Stockholmu, New Yorku nebo Barcelony, jimž lze jen velmi těžko zabránit.

Ke všem těmto atentátům, které si po celém světě vyžádaly několik tisíc životů, došlo přesto, že se Islámský stát v Iráku a Sýrii po koordinované ofenzivě zahájené na podzim roku 2016 skoro úplně rozpadl. Dál ale řídí svou zahraniční síť, verbuje vojáky, shání peníze a koordinuje akce.

Záleží na přístupu celého světa

Podle odborníků bude v nejbližší budoucnosti velmi záležet na tom, jak si bude svět počínat a zda se mu povede zabránit vzniku dalšího džihádistického hnutí, které by tvrdilo, že hájí sunnitské zájmy. Islámský stát je sice poražen vojensky, ale dlouhý seznam zvěrstev ukazuje, že globální džihád vzdoruje dál, upozorňuje bývalý protiteroristický francouzský expert Yves Trotignon. Operace proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku byla úspěšná, ale Al-Káida v Afghánistánu ukázala, že zhoubný nádor se znovu rozbujel a džihádistická území vznikla jinde. Podle amerických odborníků bude tento jev přetrvávat ještě několik generací.

I když se Islámský stát nepřihlásil k hrůznému masakru 305 súfijských muslimů v mešitě na severu Egypta, může tento útok naznačovat, že extremisté budou provádět stále smrtonosnější útoky bez rozmyslu. Největší nebezpečí hrozí Egyptu, Libyi, Jemenu, Afghánistánu a zemím jihovýchodní Asie, varují před riziky v příštím roce experti citovaní agenturou AFP.

Víc než Obama

Porážku takzvaného Islámského státu v Sýrii a Iráku výrazně uspíšil po svém nástupu Donald Trump, všímá si analytický americký server Washington Examiner. Tažení za prezidenta Trumpa osvobodilo dvakrát víc lidí a dvakrát větší území než v předcházejících 28 měsících vlády Baracka Obamy, ukazují údaje amerického ministerstva obrany.

Logo

V den Trumpovy inaugurace, 20. ledna, ovládalo v Sýrii a Iráku zhruba 35 tisíc ozbrojenců Islámského státu přes 45 tisíc kilometrů čtverečních. A k 21. prosinci američtí vojenští experti odhadli, že zbývá asi tisícovka džihádistů, kteří kontrolují na 5 tisíc kilometrů čtverečních v převážně pouštních oblastech Sýrie s minimálním počtem obyvatel. Toto území je tak nehostinné, že buď budou nuceni se vzdát, anebo zemřou.

Zásluhy pro Trumpa

V době od září 2014 do letošního ledna osvobodily síly podporované Američany z rukou Islámského státu 34 tisíc kilometrů čtverečních území a 2,4 milionu lidí. Od Trumpova lednového nástupu do úřadu to však bylo 70 tisíc kilometrů čtverečních a 5,3 milionu Syřanů a Iráčanů. Američtí vojenští velitelé tento posun jednoznačně připisují Trumpovi a jeho ministrovi obrany Jimu Mattisovi, kteří přestali dodržovat Obamova omezení.

Kritikové volnějších pravidel boje ale poukazují na vyšší počet civilních obětí. Od srpna 2014 do konce letošního listopadu zabily koaliční nálety na 800 civilistů a skoro 700 dalších hlášení se ještě prověřuje. A novináři uvádějí ještě vyšší čísla. Podle New York Times jsou americké údery za Trumpa méně přesné. Agentura AP zase dospěla k závěru, že v devítiměsíční bitvě o irácký Mosul zahynulo až 11 tisíc civilistů. Jejich smrt však připisuje nejen koaličním a iráckým jednotkám, ale také Islámskému státu, který má na svědomí nejvíc obětí konfliktu, zdůrazňuje Washington Examiner.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.