Europoslanci: Snaha zpomalit oteplování musí pokračovat

Ve zkoumání klimatických změn a vlivu člověka na ně se musí pokračovat. Konstatují to poslanci Evropského parlamentu ve zprávě k opatřením, jejichž cílem je zmírnit oteplování podnebí. Podle nich nejsou dosavadní kroky ke snížení emisí skleníkových plynů dostatečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: Alena Palečková

Většina europoslanců v rozpravě podpořila zprávu, která označuje za dobré dosavadní úsilí členských států o snížení emisí CO2, jako jednoho z faktorů globálního oteplování. Ani tak to ale nestačí. Snížit jeho produkci bude třeba ještě víc. Boj proti globálnímu oteplování bude nejspíš muset řešit právě české předsednictví Evropské unie.

Poslanci se přeli o vědecké analýzy změn klimatu. Jedny dokazují, že k nim dochází, jiné to vyvracejí. "Dnes se ale přesto skoro všichni shodují na tom, že oteplování klimatu nastává," prohlásil polský poslanec Jerzy Buzek.

Česká europoslankyně Jana Bobošíková ale říká, že parlament se staví jen za jeden vědecký názor a odmítá jiné argumenty. Vyzdvihla přitom postoj českého prezidenta Václava Klause: "Jsem hrdá na to, že se našemu prezidentovi na rozdíl od jiných politiků neoteplil proud myšlenek a nezezelenal mu mozek."

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme