Policie kvůli vlakové nehodě ve Studénce zadržela dva lidi

Policie zadržela v souvislosti s železniční tragédií ve Studénce dva lidi. Pravděpodobně jde o vedoucího projektu a přípraváře zakázky firmy Bögl&Krýsl. Sedm lidí v pátek zemřelo a další desítky byly zraněny, když vlak EuroCity na trase Krakov - Praha narazil do zřícené mostní konstrukce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kolejiště ve Studénce

kolejiště ve Studénce | Zdroj: ČTK

Policie zatím bližší okolnosti tají. Nehodu vyšetřuje jako obecné ohrožení a případní viníci mohou do vězení až na deset let. Miroslav Kovalík z firmy Bögl&Krýsl potvrdil, že společnost si stále neumí vysvětlit, proč k neštěstí došlo. Policie muže zadržela ve středu večer.

"Ti lidé věděli o té problematice nejvíce, tak policie asi začíná u těchto lidí. Pokud vím, žádná obvinění sdělena nebyla, čekáme dál. Příčina zřícení konstrukce je nám nejasná, tak těžko hodnotit, když člověk neví, proč se to stalo," dodal Miroslav Kovalík.

S jednatelem společnosti Bögl a Krýsl, Josefem Krýslem jsme o tragické nehodě při rekonstrukci mostu ve Studénce mluvili i ve čtvrtečním Radiofóru.

Oprava trati potrvá ještě nejméně týden

Po kolejích ve Studénce na Jičínsku nebudou normálně jezdit vlaky ještě minimálně týden. Kolejiště je po zřícení mostu, které minulý pátek zavinilo tragickou vlakovou nehodu, v podstatně horším stavu, než se čekalo. Podle nedávných odhadů Správy železniční dopravní cesty se po něm měla pendolina rozjet už v pondělí.

Obrovské bagry, speciální bourací kladiva a hydraulické nůžky na stříhání ocelové konstrukce v nepřetržitém provozu - tak vypadalo ještě ráno místo páteční vlakové nehody ve Studénce.

Trať a kolejiště dnes ráno převzali technici Správy železniční dopravní cesty. A zjistili, že je v podstatě horším stavu, než si mysleli. Do dneška na místě tragické nehody likvidovaly její následky Dopravní stavby Ostrava.

Po trati zatím nejezdí pendolina. To působí problémy řadě cestujících, kteří musí jet náhradními autobusy. Pendolina tam budou moci až po úplném zprovoznění trati.

Milan Kopp, Silvie Mikulcová, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme