ČEZ nabízí fixní ceny elektřiny, lze platit o 4 procenta méně

Energetická společnost ČEZ zveřejnila ceny, na kterých si mohou zákazníci zmrazit tarify elektřiny pro rok 2010. ČEZ bude některým domácnostem a malým podnikatelům prodávat elektřinu v roce 2010 o čtyři procenta levněji než v roce 2009. Nabídka je vhodná pro toho, kdo si myslí, že ceny elektřiny ještě porostou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: ČEZ

Na rozhodnutí ale můžou zákazníci elektrárenské společnosti také prodělat, upozornil ředitel společnosti ČEZ Martin Roman:

"Pokud cena elektrické energie dál klesne, tak na tom můžou trošku prodělat. Ale ti, kdo si myslí, že ta cena klesne, tak ti mají zase možnost počkat na naši standardní filozofii. Tto znamená, že nakupujeme během roku, a pokud cena opravdu klesne, tak mohou na tom vydělat. Na druhou stranu, pokud cena opravdu vzroste, tak vydělá ten, kdo si ji zafixuje do konce února."

Lidé, kteří si budou chtít cenu zmrazit, si budou muset zvolit speciální tarif. Na rozhodnutí mají čas do konce února. Nabídka ČEZu platí pro domácnosti a malé podnikatele. Podobný produkt nabízí také Pražská energetika.

Vzdát se fixního tarifu bude moci zákazník nejpozději měsíc po registraci, pozdější odchod nebude podle obchodního ředitele ČEZu Alana Svobody možný:

"Nemyslím, že je to možné standardně. Protože de facto určité nedodržení smlouvy, kdy my máme tu elektřinu nakoupenou a musíme se s tím tedy nějak vypořádat, tam by se musely uplatnit nějaké sankční paragrafy, které tento případ řeší. Ale je to stejné jako u všech dalších smluv, není to nic výjimečného pro tento případ."

Podle Jiřího Chvojky ze Spolku pro nemravné ceny elektřiny, přichází ČEZ s nabídkou zmrazení cen v době, kdy se dá předpokládat, že ceny elektřiny půjdou dolů.

Cenu elektřiny ovlivňuje zčásti Energetický regulační úřad, ale z větší části vzniká na pražské energetické burze. Domácnosti, kterým dodávají elektřinu ČEZ a Pražská energetika, od ledna zaplatí o 9,9 procenta více než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny zvýší o 16,4 procenta

Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme