Počet chovanců detenčních ústavů se zvýší, léčebny vytipují nebezpečné devianty

Psychiatrické léčebny vyberou v příštích týdnech nebezpečné pachatele, u kterých selhalo ochranné léčení, a soud pak rozhodne o jejich případném umístění do detenčního zařízení. Zákon o detenci, který zařízení ustavil, je účinný teprve od 1. ledna, ale zástupci ministerstva spravedlnosti, psychiatrických léčeben a státních zastupitelství se shodli, že do detenčních zařízení lze umístit i pacienty, kteří páchali trestnou činnost před rokem 2009.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mříže

mříže | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

"Podle našeho výkladu, ale též stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství a Nejvyššího soudu, lze do zajišťovací detence umístnit i pachatele závažné trestné činnosti, kteří splňují zákonné podmínky a páchali trestnou činnost před 1. lednem 2009," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle ministra o umístění deviantů do detenčního zařízení rozhodnou soudy na základě doporučení psychiatrických léčeben, které v nejbližší době ministerstvo obešle dopisem:

"Psychiatrické léčebny budou teď v roli těch, kteří mají vyhodnotit, kteří klienti by měli být přemístěni z psychiatrických léčeben do detenčních ústavů. Tam je potřeba, aby splňovali hmotně-právní zákonné podmínky. To znamená, jde pachatele závažné trestné činnosti, v zásadě o lidi, kteří nemohou být napraveni ve výkonu trestu, a u kterých není účinné ochranné léčení."

Detenční zařízení jsou určená například vrahům s diagnózou sexuálního sadismu nebo deviantům, u kterých opakovaně selhala ochranná léčba. Od minulého roku jsou v České republice dvě detenční zařízení - v Brně a Opavě. Zatím je v nich umístěný jediný chovanec. Pospíšil ale odhaduje postupný nárůst až na dvacet.

Přečtěte si také:
Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila
Vězeňství dostane přidáno
Ústav pro sexuální devianty bude ve Vidnavě na Jesenicku
Vláda podpořila zřízení ústavů pro zvlášť nebezpečné pachatele
Nebezpečný deviant už zase chycen

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme