Ruský miliardář Berezovskij dostal v nepřítomnosti 13 let vězení

Soud v ruském Krasnogorsku odsoudil k 13 letům vězení miliardáře Borise Berezovského. Finanční magnát, který žije v exilu ve Velké Británii, je podle soudu vinný zpronevěrou. Sám Berezovskij všechna obvinění odmítá s tím, že jsou politicky motivovaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boris Berezovskij

Boris Berezovskij | Foto: AFP

Podle soudu se žalobcům podařilo prokázat, že Boris Berezovskij zpronevěřil v 90. letech téměř 60 miliónů rublů z automobilky Avtovaz.

Trest by si finanční magnát měl odpykat ve vězeňském táboře společně s druhým odsouzeným, bývalým kolegou nyní žijícím také v exilu Jurijem Dubovem. Toho soud za stejný přečin poslal do kolonie na devět let.

Pro Borise Berezovského to je už druhý rozsudek v Rusku v nepřítomnosti, první šestiletý trest dostal za údajné vytunelování společnosti Aeroflot.

Verdikt může vyvolat nové napětí ve vztazích Ruska s Británií, kde podnikatel ostře kritický vůči Kremlu žije v politickém azylu posledních šest let. Ruské úřady už oznámily, že Londýn znovu požádají o jeho vydání.

Přečtěte si také:
Moskva požádala Londýn o vydání miliardáře Berezovského
Berezovskij příčinou nové roztržky mezi Ruskem a Gruzií
Berezovskij brojí v amerických novinách proti Putinovi
Londýně zatčen ruský magnát Berezovskij

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme