Opět je tu Evropská noc pro netopýry

Začíná letošní Evropská noc pro netopýry. Až do září je pro veřejnost po celé republice připraveno 34 akcí, na kterých se mohou lidé nejrůznější formou seznámit se životem a ochranou těchto tvorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odchycený netopýr

Odchycený netopýr | Foto: Karel Makoň

Už v pátek večer se na netopýry mohou zajít podívat do jihlavské zoo nebo na Horní hrad na Karlovarsku. V sobotu pak pořádají ochránci přírody společně se speleology exkurzi do netopýřího zimoviště v Srbských jeskyních.

"Netopýři jsou chráněni zákonem. A za Netopýří noci se lidé dozvědí, jak a proč je nutné netopýry chránit," přiblížila Radiožurnálu význam Evropské noci pro netopýry Dagmar Zieglerová z Českého svazu ochránců přírody Nictalus. "Mohou vidět zblízka živé netopýry a často pak ztrácí nenávist a strach z těchto zvířátek."

"Čím více lidí bude informováno o jejich životě, tím méně životně důležitých úkrytů zničí díky svojí neznalosti nebo lhostejnosti," vysvětlila Dagmar Zieglerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dagmar Zieglerová o významu Noci netopýrů

Od 19 do 22 hodin se na netopýry zblízka podívají v jihlavské zoologické zahradě. "Na krátké přednášce se dozvíme spoustu zajímavých informací o životě netopýrů, jejich způsobech ochrany, o tom, proč je chráníme, jak jsou ohroženi, proč jsou ohroženi," řekl Martin Maláč z České společnosti pro ochranu netopýrů.

"Dále si uděláme krátkou procházku po setmělé zoo, kde se pokusíme některé druhy našich netopýrů přímo odchytit v areálu zoologické zahrady a zkusíme si je zblízka prohlédnout."

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Maláč zve do jihlavské zoo

Přečtěte si také:
Netopýr se skusem hyeny
Ochráncům přírody přibyla práce s netopýry v bytech
Netopýr, který zdědil chůzi
Můry ruší signál netopýrům
Opavští strážníci našli v krabici netopýra
Ochranáři ze Žďárských vrchů v jeskyních počítali netopýry

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme