Bundeswehr obhajuje vydání rozkazu k útoku na cisterny

Německo obhajuje vydání rozkazu k leteckému útoku na unesené cisterny v severním Afghánistánu. Při něm v pátek zahynulo na 90 osob, včetně řady civilistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

unesená cisterna po  útoku sil NATO

unesená cisterna po útoku sil NATO | Zdroj: ČTK

Informační politiku berlínského ministerstva a bundeswehru v souvislosti s kontroverzním útokem kritizuje jak německá opozice, tak i Severoatlantická aliance.

Sporné zůstávají nejen pohnutky německého velícího důstojníka, který zažádal o leteckou podporu, tak rovněž údaje o obětech.

Podle spolkového ministerstva obrany totiž při náletu na dvě unesené cisterny zahynulo asi 50 povstalců, ale žádní civilisté. To je přitom v příkrém rozporu s údaji afghánských úřadů.

Státní tajemník německého resortu obrany Thomas Kossendey pak přišel s informací, že cisterny unesené bojovníky Talibanu měly posloužit k sebevražednému útoku na základnu bundeswehru nedaleko Kundúzu.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme