Slovensko žije zápasem roku, na nohou jsou fanoušci i policie

Fotbalová veřejnost na Slovensku je na nohou. Na dnešní kvalifikační utkání proti Česku získalo vstupenku pouze 22.000 diváků, sportovní bary se proto připravují na nával a v některých městech budou k dispozici i velkoplošné obrazovky. V pohotovosti je také policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

trénink slovenských fotbalistů

trénink slovenských fotbalistů | Zdroj: ČTK

V bratislavské hospodě U troch zajacov dokonce obrovskou obrazovku i vyleštili a číšníci nepochybují, že bude plno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana přibližuje atmosféru před fotbalovým utkáním Slovenska a Česka

Stejně tak nepochybují štamgasti, že je čeká oslava vítězství. "Podle mě se teď Češi na Slováky nechytají. Nemají šanci, rozdupeme je!" říká bojovně jeden z hostů.

Dnešní utkání označují fanoušci jako zápas roku. Zatímco ti slovenští věří ve výhru svého týmu či remízu, sázkové kanceláře mírně favorizují Česko, které nutně potřebuje po špatném začátku kvalifikace bodovat k uchování naděje na postup.

Zápas provází přísná bezpečností opatření

Kvalifikační duel na mistrovství světa ve fotbale mezi Slovenskem a Českem vyhodnotila policie jako rizikový. Pořadatelé navíc upozorňují, že diváci, kteří přijdou na poslední chvíli, se do ochozů nedostanou.

Zápas je vyprodaný, ale stadion má z bezpečnostních důvodů sníženou kapacitu na 22.000 diváků. Půl hodiny před úvodním hvizdem uzavřou pořadatelé brány a nikoho dovnitř nepustí.

Důvodem je přísná bezpečnostní prohlídka a především katastrofální stav stadionu na Tehelném poli, který je přístupný pouze několika turnikety ve stísněných prostorách. Podmínky uvnitř stadionu jsou také bídné a na jaře ho zbourají buldozery.

Ulice v okolí stadionu policie uzavřela a bez vstupenky tam fanoušky vůbec nepustí. Příslušné úřady také zakázaly prodej alkoholu v blízkých restauracích. Slovensko má totiž v živé paměti události v Žilině, kde před pár týdny policisté zadrželi skoro 300 rowdies ze Splitu a 200 z nich vyhostili.

Zápasem žijí i slovenská média. Píší například o tom, že matka jednoho z masérů národního týmu dokonce dala sloužit mši svatou za utkání a prý se s ní modlil celý kostel. Bulvární Nový čas pak dští síru na české fotbalisty, kteří si stěžují na kvalitu trávníku. Ten prý není o nic horší než v Praze na Letné, noviny ale zároveň sebekriticky přiznávají, že fanoušci se spíše bojí, aby jim stařičký stadion nespadl na hlavu.

Duel začíná v Bratislavě ve 20:30. Ve stejný čas si můžete na Radiožurnálu naladit přímý přenos.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme