Jak se dělá "doprava" v zahraničí?

2. říjen 2009

Přestože denně přibude rádiu spousta mediálních konkurentů v podobě nových webů nebo televizních kanálů, najdou se místa, kde rozhlas je a stále bude bezkonkurenční. Jedním z nich jsou kabiny našich aut a podle toho se také orientuje skladba programu. Jeho důležitou součástí jsou u solidních stanic dopravní informace.

Dlouhou tradici má v tomto směru sousední Rakousko. Pro Zelenou vlnu bylo v počátcích dokonce inspirací. Díky své zeměpisné poloze totiž odjakživa bylo tranzitní zemí. Informace z dopravy tam měly vždy prioritu.

"Zásadním a prvořadým informátorem je veřejnoprávní stanice Ö3. Její dopravní redakce informuje pravidelně po dobu 24 hodin. Každou půl hodinu se po zprávách o počasí ozve známé hlášení: Ö3 Verkehrnachrichten, tedy Ö3 dopravní zpravodajství" vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu v Rakousku Marie Woodhamsová.

Obsah je snad všude identický. Podle maďarského spolupracovníka Českého rozhlasu Gregora Martina Papuczka se v Maďarsku vysílají dopravní informace v ranní špičce jako u nás, tedy každých 15 minut. Překvapivě se ale týkají i situace na železnici. Slovenská Zelená vlna sleduje zase MHD. Nejdůležitější ze všeho jsou však informace o aktuálním nebezpečí - třeba o řidiči jedoucím v protisměru.

"To se v Rakousku stává bohužel často. Ö3 je nejsilnější rozhlasový vysílač, takže jeho informace spolehlivě zachytí turisté ještě před příjezdem do alpské země," říká Woodhamsová.

Pokud jde o zdroje dopravních informací, jsou podobné těm našim.

"Ruku v ruce spolupracují známé automotokluby ARBÖ a ÖAMTC, dále pracovníci Červeného kříže, silničáři a jednotliví dopravní zpravodajové, kteří informují o momentálních komplikacích z míst, kde se právě nacházejí," uzavírá Marie Woodhamsová.

Na dopravních zpravodajích stojí také naše Zelená vlna. Proto se závěrem obracíme k nim, abychom připomněli, že tuto středu 7. října je v budově ostravského studia očekávané společné setkání. Více informací a hlavně on-line registraci najdete na www.zelenavlna.cz.

autor: pek
Spustit audio