Moravskoslezský kraj se potýká s následky kalamity

Stovky domácností v beskydské části Moravskoslezského kraje jsou stále bez elektřiny. Nejhorší situace je v oblasti Frýdlantu nad Ostravicí, kde jsou problémy s dodávkami energie přibližně v deseti lokalitách. Bez proudu jsou také dvě místa na Třinecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásahy hasičů na Bruntálsku

Zásahy hasičů na Bruntálsku | Foto: Štěpán Mikulka

Ve většině míst by se situace mohla zlepšit ještě během dneška, potvrzuje mluvčí ČEZu Alice Lutišanová. "V oblasti Frýdlantska evidujeme šest poruch na vysokém napětí a v oblasti Třinecka dvě poruchy. Z oblasti Frýdlantska můžeme jmenovat například obce Bílá, Staré Hamry, z oblasti Třinecka Horní Lomnou. Samozřejmě naší snahou je obnovit dodávky zákazníkům v průběhu dnešního dne, ovšem závisí na počasí, které nám bohužel dosud příliš nepřálo," dodala mluvčí.

Narozdíl od energetiků už odvolali kalamitní stav silničáři na Vsetínsku. Ten byl kvůli přívalu sněhu a následnému pádu stromů na vozovky vyhlášen ve čtvrtek ráno. Všechny silnice jsou průjezdné. Silničáři však nadále zůstávají v pohotovosti, v regionu totiž stále sněží a nebezpečí pádu přetížených stromů trvá.

Situace se zlepšuje také na železnici. Železničářům se totiž po poledni podařilo zprůjezdnit trať mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Kunčicemi pod Ondřejníkem. V Moravskoslezském kraji by tak měly být všechny úseky průjezdné. "Samozřejmě dále prověřujeme stav regionálních tratí, ale doufejme, že už přívaly sněhu nebo něco podobného provoz v Moravskoslezském kraji nezkomplikuje," řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Na Lysé hoře už leží metr sněhu
Na nejvyšším vrcholu Beskyd padl říjnový rekord ve výšce sněhové pokrývky. Na Lysé hoře leží metr sněhu, což je pro říjen největší množství od roku 1897. Starý rekord 92 centimetrů byl z 29. října 1930. Uvedl to dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Do Jeseníků už mohou díky vydatné sněhové nadílce vyrazit běžkaři. Například v okolí horského střediska Ovčárna leží až 65 centimetrů sněhu. Sněhová pokrývka je však těžká a běžecké stopy nebudou strojově upravené. V horách platí od čtvrtka druhý stupeň lavinového nebezpečí.

František Tichý, Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme