Muslimové čekají, jak se německý soud vypořádá s brutální vraždou Marwy

U drážďanského soudu minulý týden začal proces s vrahem Egypťanky Marwy-El Sherbiniové, kterou pachatel ubodal přímo v soudní síni údajně z čiré nenávisti vůči islámu. Pro postavení početné muslimské komunity v Německu by mediálně ostře sledovaná kauza mohla mít značný význam.

Muslimská komunita v Drážďanech, ke které rodina El-Sherbiniových patří, se poslední páteční modlitbu před začátkem procesu rozhodla věnovat výlučně tragickému případu. Z Berlína dokonce při této příležitosti přijel proslulý imám. Mimochodem, mešitou je zahradní stavba připomínající větší garáž, která pojme maximálně sto lidí.

"Tragédie trochu ovlivnila i naše rodiny. Manželky se někdy bojí vycházet z domu. Když se o vraždě dozvěděla moje žena, tak váhala, jestli má za mnou do Drážďan vůbec přijet. Některé rodiny dokonce zvažovaly, že prodají své zdejší nemovitosti a přestěhují se jinam," vzpomíná doktorand na drážďanské Technické univerzitě, Egypťan Mahdí Chalíl.

Mladý architekt si ovšem současně myslí, že hrůzný čin nabízí unikátní příležitost, jak zlepšit vzájemné porozumění mezi vyznavači islámu a většinovým německým obyvatelstvem: "Když si navzájem nebudeme naslouchat a nebudeme se snažit pochopit stanovisko toho druhého, tak naše soužití nemůže fungovat. Neměli bychom se pořád snažit hledat slabinu toho druhého, ale přistupovat k věci pozitivně. Musíme otevřít svou mysl a své srdce. Třeba si z názorů opačného tábora dokonce odneseme něco pozitivního a opačně. A o to tady jde."

Drážďanská muslimská komunita si pochvaluje vlnu podpory, které se jí dostalo od německých kolegů a přátel. Tunisan Zbiss Malek tvrdí, že i muslimové se snaží svým souvěrcům v zahraničí vysvětlit, že Německo jako takové nemá s hrůzným činem nic společného, byť jeho pověsti v islámském světě vražda v soudní síni nepochybně uškodila.

"To, jak o případu informovaly noviny a média po celém Německu, nás velmi posílilo. Velmi potěšitelná byla i lidská solidarita. Jistě, smrt Marwy námi hluboce otřásla, ale způsob, jakým s námi Němci sdíleli náš žal, byl dojemný," říká Zbiss Malek.

"Máme dobré vztahy s Němci a německým státem. Vysvětlujeme našim arabským přátelům, že vražda Marwy je izolovaným případem, se kterým Německo jako takové nemá co do činění. Nelíbí se nám, že se Írán a jeho prezident Ahmadínedžád snaží případ instrumentalizovat a použít jako argument v diskuzích o jaderném programu. Odsuzujeme jeho štvavou kampaň proti zemi, která nás přijala jako své hosty," doplňuje.

Na celém případu je smutné, že se Marwa El-Sherbiniová nechtěla v Německu usadit natrvalo a koncem letošního roku se spolu se svým manželem, docentem na univerzitě, chtěla vrátit zpátky do rodného Egypta. Navíc bychom jen stěží v Německu hledali muslimku, která dokázala kombinovat víru s moderním způsobem života, tak jako mnohonásobná reprezentantka své země v házené a studentka farmacie.

"Byla to vzorná manželka, věnovala se sportu a byla symbolem pro všechny muslimky v naší komunitě. Jsme smutní z toho, že to, co začalo jako malicherný spor na dětském hřišti, skončilo vraždou v soudní síni. Očekáváme teď spravedlivý verdikt soudu," říká mi Saad Elgazar, vedoucí kulturního a vzdělávacího centra, které vzniklo v Drážďanech na památku zavražděné Egypťanky.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio