Fischer, Topolánek a Paroubek jednají o novém eurokomisaři

V premiérské Kramářově vile jednají o příštím eurokomisaři z České republiky předseda vlády Jan Fischer a předsedové dvou nejsilnějších politických stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. ČSSD prosazuje stávajícího eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ODS pak Alexandra Vondru. Pokud se strany na osobě komisaře neshodnou, potvrdil Jan Fischer, že kandidáta do Evropské komise vybere vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer odpovídá novinářům

Jan Fischer odpovídá novinářům | Foto: The Council of the European Union

Premiér podle vlastních slov pozval oba politiky proto, aby si ujasnil, zda jsou schopni se dohodnout: "Kdyby trvali na svém a nemohli najít shodu, tak platí plán B, že to bude vláda, která situaci posoudí a vybere vhodného kandidáta. Bude-li to někdo z těch, které nominovaly politické strany, nebo ještě někdo další, to bych zatím nechal otevřené."

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer mluvil v Ranním interview Radiožurnálu o výběru nového eurokomisaře za Českou republiku

Vláda chce mít jasno o jménu budoucího českého eurokomisaře nejpozději příští týden. Důležitou otázkou je přitom nejen jméno eurokomisaře, ale i jeho portfolio, které bude mít v Evropské komisi na starosti. Předseda vlády Jan Fischer v Ranním interview Radiožurnálu řekl, že možností je několik, v každém případě chce srovnatelné místo jako má stávající eurokomisař za ČR Vladimír Špidla.

Dohoda mezi politickými stranami nebude snadná. Sociální demokraté totiž stále prosazují pokračování mise současného eurokomisaře Špidly a Vondru kvůli jeho ,proradarovému' angažmá zásadně odmítají.

"Vyslechnu si oba pány, ale obávám se, že nominace stran zůstanou beze změn. ODS si není schopna přiznat, že její evropská politika zbankrotovala, tak se o tom bude hlasovat ve vládě a já předpokládám, že tam se najde pro někoho většina. Věřím, že to bude Vladimír Špidla," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by měla teď mít eurokomisaře jeho strana, která zvítězila v posledních parlamentních volbách: "Nebudu předjímat výsledek těchto jednání. ODS do nich vstupuje s jediným kandidátem, kterým je Alexandr Vondra. Pokládáme jej za velmi dobrou a přijatelnou volbu pro všechny."

Vysvětlil: "Současného eurokomisaře nominovala tehdy vítězná ČSSD, je na místě, aby toho příštího nominovala ODS, která zvítězila v posledních volbách. Na této logice není důvod nic měnit a vypovídá to něco o potenciální politické kultuře v Česku. Předpokládáme, že si Jan Fischer tento aspekt uvědomuje."

Premiér Fischer tuto myšlenku označil za aritmetickou politiku, on sám preferuje výběr osoby, která poskytne záruky kvalitního výkonu.

Zelení přišli se jménem neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Švejnara, lidovci nabízejí exministra Pavla Svobodu a komunisté europoslance a někdejšího kosmonauta Vladimíra Remka.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme