V Česku už převažuje pandemický kmen chřipky

Na prasečí chřipku nebo komplikace s ní spojené zemřelo osm obyvatel České republiky. Podle hygieniků už u nás převažuje pandemický kmen chřipky nad sezónním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna

Lékárna | Foto: Tomáš Adamec

Celorepubliková epidemie chřipky se čeká na začátku prosince. Ministerstvo zdravotnictví prý bude mít přehled o využití vakcín proti ní v půlce příštího měsíce. Nová dávka by se tedy neměla rozvážet tam, kde jich hodně zbude. S tím, že řada lidí očkování odmítá, ministerstvo prý počítá.

Poslední analýzy navíc ukazují, že prasečí chřipka způsobuje závažnější průběh a více úmrtí než sezónní chřipka. Českému rozhlasu to řekl předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula, který předpokládá, že přijdou další vlny a pandemie může udeřit ještě silněji.

"V tuto chvíli se ještě nedá mluvit o této situaci celosvětově. Nicméně už se vyskytují ohniska, kde je skutečně prasečí chřipky více než sezónní. V posledních dnech jsme se setkali s nakupením smrtelných případů v Mexiku, Spojených státech a na Ukrajině. Tady se ukazuje, že dochází zřejmě k drobným mutacím," popsal Prymula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek mluvil o očkování proti prasečí chřipce v pořadu Svět o třetí.

Už pátý den se tedy v Česku očkuje proti prasečí chřipce. Očkování ale od samého začátku provázejí zmatky. Očkovat lidi kvůli údajně nejasnému značení vakcín zatím odmítá středočeská záchranná služba. Například Zlínský kraj nemohl několik dnů začít s očkováním, protože ho ministerstvo nezapsalo na seznam očkovacích center.

Proti vakcinaci protestuje také středočeský hejtman David Rath, který navíc od vlády požaduje finanční prostředky na očkovací centra. Navíc kritizoval ministerstvo za to, že se s očkováním začalo pozdě.

Například v kraji Vysočina se už ale ve třech nemocnicích očkuje. "Ve dvou dalších se má začít dnes," řekl hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle něj má ale Rath částečně pravdu. "Například z logistického hlediska mohlo být očkování připravené lépe," podotkl.

Martina Mašková, Lenka Jansová, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme