Kalamitu kvůli sněhu vyhlásily tři okresy na východě Čech

Sníh v sobotu působil největší problémy v Královéhradeckém kraji. Na Královéhradecku, Rychnovsku a Náchodsku vyhlásili kalamitní stav. Uzavřeno je tam asi dvacet úseků silnic. Kalamitu už v pátek vyhlásili také ve Zlínském kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněhová  kalamita na Královéhradecku

sněhová kalamita na Královéhradecku | Zdroj: ČTK

Kvůli řešení výjimečné situace se v sídle kraje odpoledne sešel krizový štáb.

Silničáři mají v terénu maximum lidí a techniky, několik úseků silnic ale stále ještě zůstává nesjízdných. Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na speciální stránce našeho webu.

Hasičům pomáhají i posily z Hlučína. Všichni se ale obávají dalšího vývoje počasí. Podle meteorologů bude opět sněžit a může se opět objevit ledovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v jednotlivých regionech nepřetržitě sledují reportéři Českého rozhlasu

Na královéhradeckém krizovém štábu zazněla i dvě doporučení. Prvním je výzva k tomu, aby řidiči nevyjížděli, pokud opravdu nemusejí, a druhé je ze strany záchranné služby.

V případě zdravotních komplikací, se kterými by lidé normálně zamířili na pohotovost, mají teď raději zůstat doma a zavolat si pomoc.

Záchranáři jsou vybaveni speciálními vozy, které mají pohon všech čtyř kol, a za pacienty přijedou. V těchto případech se lidé mají obrátit na krajskou lékařskou linku 841 155 155.

Napadnout může dalších 30 centimetrů

Počasí prozatím žádnou změnu nechystá. Až do neděle má - hlavně v Čechách - vydatně sněžit. Meteorologové předpovídají dalších až 30 centimetrů.

Na Moravě, ve Slezsku a postupně i ve východních Čechách se ale mohou objevit i smíšené srážky, někde i mrznoucí. Hrozí ledovka, sněhové jazyky a závěje. Od pondělí by pak místo sněžení měly přijít mrazy.

Marika Táborská, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme