Tělesné skenery na letištích budou námětem jednání ministrů dopravy EU

Instalovat na letištích tělesné skenery podle unijních pravidel? Odpověď na to budou hledat ministři dopravy sedmadvacítky na neformální schůzce ve španělské La Coruně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekání na odbavení

Čekání na odbavení | Foto: Robert Mikoláš

Zatím mohou členské země zavádět kontroly těmito zařízeními podle svých národních pravidel. Po vánočním pokusu o atentát na americké letadlo se ale v Unii diskutuje, jestli není vhodné standardy používání tělesných skenerů v Evropě sjednotit.

Použití tělesných skenerů na letištích není podle eurokomisaře pro dopravu Siima Kallase všelék na teroristické hrozby. Musí se posoudit jejich přínos pro bezpečnost na letištích a také aspekty zdravotní a otázka ochrany osobních práv cestujících.

O účelnosti instalace skenerů a možných úskalích jejich použití bude komisař diskutovat s ministry dopravy Unie.

Na duben chystá podrobnou zprávu pro Evropský parlament o kladech i záporech skenerů. Na jejím základě se mají členské země i europoslanci rozhodnout, jestli nechat použití těchto prostředků na jednotlivých státech, nebo vytvořit nějaká celounijní pravidla.

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme