Hamás se údajně snaží zabránit útokům z Gazy na Izrael

Palestinské frakce v Gaze se musejí sjednotit v postoji vůči Izraeli. Prohlásil to tamní premiér Ismáíl Haníja jen několik hodin poté, co Izraelci provedli sérii náletů na různé cíle v palestinské enklávě. Tři děti při tom utrpěly zranění. Podle izraelských a palestinských médií se vláda tvořená hnutím Hamás snaží zabránit dalším raketovým útokům na Izrael. Právě těmi totiž izraelská armáda argumentuje při akcích proti Palestincům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozemní útok Izraele na palestinské pásmo Gazy

Pozemní útok Izraele na palestinské pásmo Gazy | Zdroj: ČTK

Minulý týden zahynuli dva izraelští vojáci, dnes v noci Izrael podnikl třináct náletů na opevnění a zbrojní továrny v Gaze. Jde o nejhorší vyhrocení od loňského ledna, kdy Izrael vedl třítýdenní invazi do pobřežního pásma. Tehdy zahynulo třináct Izraelců a asi stokrát více Palestinců.

Přibývá náznaků, že rakety teď odpalují na Izrael hlavně skupiny, které se stavějí i proti vládnoucímu Hamásu. Mahmúd Zahár z jeho vedení dokonce prohlásil, že z Gazy útočí buňky napojené na takzvanou umírněnou vládu, která funguje na západním břehu Jordánu. Tábor prezidenta Abbáse se tak prý opět pokouší vyprovokovat izraelský zásah proti Hamásu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme