Izrael odhalil rozsáhlé obchodování s tělesnými orgány

Dva právníci a generál izraelské armády v záloze se podíleli na rozsáhlém obchodování s lidskými orgány. Izraelský soud dnes místním médiím povolil zveřejnění kauzy. Policie odhalila řadu případů, kdy zločinecká skupina s příslibem velké finanční odměny přiměla chudé Izraelce k darování svých ledvin. Po odebrání orgánů například ve východní Evropě už ale tito lidé často nedostali zaplaceno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Na případ upozornila arabské žena z Nazaretu. Té obchodníci slíbili sto tisíc dolarů za ledvinu. Zajistili jí cestu do Ázerbájdžánu, když se ale žena vrátila do Izraele a požadovala peníze, nic nedostala.

Podobně naletělo na internetové inzeráty i mnoho dalších lidí. Podle police někteří byli v tak tíživé situaci, že byli ochotni ledvinu prodat i za deset tisíc dolarů.

Odebírání orgánů se neprovádělo v Izraeli, ale buď ve východní Evropě, nebo na Filipínách. Kvůli zahlazení stop obchodníci ničili zdravotnickou dokumentaci postižených. To podle police vedlo i ke zhoršení stavu dárců. Desítky tisíc dolarů prý navíc dali jako zálohu i někteří lidé, kteří ledvinu potřebovali. Pak už se ale transplantace nedočkali.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme