V Libereckém kraji se hodně debatovalo o R35

V Libereckém kraji pokračovala pod taktovkou Radiožurnálu série předvolebních debat s Martinem Veselovským. V Krajské vědecké knihovně v Liberci a v parlamentním studiu Českého rozhlasu v Praze usedlo k mikrofonům šest lídrů politických stran, které by podle regionálního průzkumu překročily při volbách do Poslanecké sněmovny pěti procentníhranici. Představili se lídři ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, Věcí veřejných a Strany zelených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci předvolební diskuse v Liberci.

Diváci předvolební diskuse v Liberci. | Foto: Tomáš Adamec

V sále liberecké knihovny, kam přišlo více než sto voličů, diskutovali Václav Horáček, Marie Nedvědová, Petr Skokan a Martina Pokorná a po rozhlasových linkách přímo z parlamentního studia Českého rozhlasu současní poslanci Pavel Ploc a Zdeněk Mach.

Voliči měli mnoho otázek. Josefovi Jandovi, kterého trápí vysoká nezaměstnanost v kraji, šlo především o řešení hospodářské krize. Lék na ni se ale v diskusi hledal složitě. Ten, kdo by ho našel, by se stal určitě kandidátem na Nobelovu cenu, jak podotkl jeden z lídrů.

Hledalo se i široké spektrum léků na korupci, na předražené dálnice a soudila se zejména kontroverzní severní trasa rychlostní komunikace R35 přes Český ráj, jak ji nedávno odsouhlasil Liberecký kraj. Jak připomněl jeden z diskutujících, konečné slovo budou mít stejně ministerstva - životního prostředí a dopravy.

Prostor pro voliče

Právě toto bolavé téma kraje udělalo podle Martina Veselovského předvolební diskusi v Liberci bouřlivější. Jak zdůraznil, ne na všechno ale dostali voliči jasnou odpověď. Politici se podle něj někdy okatě snaží neodpovídat na konkrétní otázky a úmyslně odpovídají na něco jiného.

Podle jedné z voliček navíc každá strana hází na tu druhou nějakou nekalost, což se jí nelíbí. Jiní voliči byli ale při hodnocení možné úspěšnosti kandidátů Libereckého kraje ve vysoké politice optimističtější.

Někteří lídři podle Veselovského něco předvést mohou. Jedná se zejména o lidi, kteří mají zkušenost z komunální politiky.

A jak to zatím vypadá právě s přízní voličů? Volby do Poslanecké sněmovny by v Libereckém kraji podle bleskového průzkumu agentur STEM a SC&C pro Český rozhlas vyhráli sociální demokraté.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme