Pražští radní rozhodli: Slovanská epopej se v Tokiu neobjeví

Pražští radní rozhodli, že Slovanská epopej na výstavu do Japonska nepojede. Naopak dílo Alfonse Muchy chtějí ještě letos v září vystavit ve Dvoraně Veletržního paláce v Praze, protože zámek v Moravském Krumlově, kde v současné době Epopej je, chátrá a jeho prostory jsou nevyhovující.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Japonci za zápůjčku Česku slibovali, že uhradí restauraci většiny z dvaceti pláten a zaplatí dopravu. Zájemce o Slovanskou epopej byla společnost NHK Promotions, která je součásti japonského mediálního kolosu. Má několik televizních a rozhlasových stanic a součástí dohody mělo být i to, že NHK odvysílá několik dokumentárních pořadů o Slovanské epopeji a jejím chystaném vystavení, ale také o Praze a České republice.

Radní pro kulturu Ondřej Pecha však Českému rozhlasu řekl, že je hodně rizikové půjčit všech dvacet obřích pláten mimo hranice Česka: „Jedna věc je, že galerie v Japonsku v Tokiu, která je jedna z nejkrásnějších na světě, je koncipována tak, že je schopná vystavit takto obrovská díla v tomto rozsahu. Na druhou stranu musím, říci, že Slovanská epopej jako celek nikdy nebyla vystavována mimo republiku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Mucha.mp3

„Japonci nabídli opravdu velkorysé podmínky k výstavě, nicméně prioritou hlavního města je, aby Slovanská epopej byla umístěna v Praze. Toto dílo ještě nikdy v historii nevycestovalo mimo území republiky, a proto si myslím, že s díky nabídku z Tokia odmítneme,“ pokračoval Pecha.

Navenek se radní přesto dál tvářili, že je to padesát na padesát. Podle některých by bylo dobré se Slovanskou epopejí pochlubit a že jde o skvělou nabídku ze strany Japonska, ale například někdejšího radní pro kulturu Milan Richter byl od začátku proti. Stejný názor sdílel i radní pro sociální oblast Jiří Janeček, který v SMS zprávě napsal: „Myslím, že je to nesmysl, ať jezdí Japonci do Prahy.“

John Mucha Slovanskou epopej v Japonsku nechce

S vývozem Epopeje nesouhlasil ani Muchův vnuk John Mucha, který je prezidentem stejnojmenné nadace. Ten už dříve radním vzkázal, že pokud celou Slovanskou epopej vyvezou do Japonska, bude v tom bránit i soudní cestou.

„Slovanská epopej v Japonsku by samozřejmě slavila veliký úspěch. Ale je mi jasné, že by se z tohoto díla stal okamžitě cestující cirkus. Konečné uložení Epopeje by se tak oddalovalo. Nakonec by tento Muchův odkaz skončil jako dojící kráva na peníze,“ měl jasný názor John Mucha.

Ten už několikátým rokem intenzivně s pražskými radními jedná o stavbě nového pavilonu pro Slovanskou epopej. John Mucha preferuje prostor někdejšího Stalinova pomníku na Letné, radnice zase vrch Vítkov.

Radní pro kulturu Ondřej Pecha zdůraznil, že prioritou hlavního města jako vlastníka Epopeje je najít pro všech dvacet obřích pláten vhodné místo. A tím by podle úterních informací mělo být místo ve Veletržním paláci - v roce 1928 tady bylo umístěno 19 pláten z celkem dvacítky obrazů o českých a slovanských dějinách.

The National Art Center Tokyo | Foto: repro

Podle radních jde o krizové řešení, co bude dál se stavbou nového pavilonu, to budou řešit později. V této chvíli je jejich hlavním cílem vyvézt Slovanskou epopej z nevyhovujících prostor zámku Moravský Krumlov, kde jsou plátna umístěna od roku 1963.

Zámek patří už několik let výstavní společnosti Incheba, se kterou má pražská radnice spor kvůli pojistce za vyhořelý Průmyslový paláce. Incheba do letošního roku městu Moravský Krumlov pronajímala za symbolickou jednu korunu dva sály k vystavování Slovanské epopeje - Kapli a Rytířský sál. Letos však tato společnost nájem zvedla na půl milionu, důvodem podle ní bylo zahájení rekonstrukce zámku. Ta by celkem měla stát až jednu miliardu korun.

Milan Kopp, Michaela Vetešková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme