Evropa je z krize venku, růst čeká i Česko

Evropská ekonomika se definitivně dostala z krize. Oznámila to Evropská komise. Očekává, že hospodářství EU letos poroste o jedno procento. V příštím roce by mělo hospodářství unie růst o 1,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní karta

bankovní karta | Foto: Free Stock Photos

„Oživení v unii pokračuje, výhled pro letošek je lepší než jsme čekali,“ řekl evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Růst je podle něj tažen hlavně oživením světové ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu Evropské komise podrobně pročetl Ondřej Houska

Zvedne se i česká ekonomika. Náš hrubý domácí produkt má stoupnout o 1,6 procenta. Ještě rychlejší růst má přijít v roce 2011 - skoro o dvě a půl procenta. Hlavním problémem naší ekonomiky je ale podle Komise nárůst deficitu.

Český dluh příští rok přesáhne 40 procent hrubého domácího produktu. Ještě před 4 roky přitom bylo naše zadlužení o 10 procent nižší. Komise upozornila, že problém schodků byl maskován minulými léty vysokého růstu. Krize ho ale jasně odhalila.

Že se tuzemská ekonomika po nedávné hospodářské krizi plně stabilizuje, si myslí i hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Oživení je podle něj patrné z většiny přicházejících makroekonomických čísel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

„Jde ale většinou o důsledek zlepšujícího se zahraničního obchodu. Domácí poptávku kvůli zvyšující se nezaměstnanosti spíše stagnuje,“ upozornil Bureš.

Nepořádek v českých veřejných financích je podle něj velký problém, řecká cesta nám ale zatím nehrozí. „Pokud by se ale problémy strukturálních deficitů neřešily ani po volbách, je velmi pravděpodobné, že by nás začaly výrazně trestat jak ratingové agentury, tak následně finanční trhy,“ uvedl Bureš.

Musí se šetřit

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl si myslí, že realistický růst je okolo jednoho procenta. „Tak malá ekonomika, jako je ta naše, je ovlivněna především vývojem na zahraničních trzích. Růst o jedno, dvě procenta ve chvíli, kdy máme 200 miliard deficit, je růst na práškách a není to ukázka zdravého růstu," říká Míl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potřebných změnách v české ekonomice mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Svaz průmyslu a dopravy koncem dubna vydal výzvu politikům, aby v horizontu dvou let zajistili tři důležité podmínky pro ozdravění ekonomiky: Zásadně snížili rozpočtový schodek, nezvyšovali daně a posílili konkurenceschopnost českého hospodářství.

„Skutečně mne mrzí, že apolitická úřednická vláda si dá tak malé cíle a příští rok chce mít deficit jen 4,8 procenta a nejsme ochotni skutečně začít šetřit. Přitom to není o brutálních škrtech. Jestli nebudeme šetřit nyní, brutální škrty přijdou za pět let," varuje Jaroslav Míl a pokračuje:

„Jsme státem, který se zadlužuje jedním z nejvyšších temp. Podle mne dostat se do dvou let pod tři procenta HDP s deficitem státního rozpočtu je realistický úkon. Jestli někdo říká, že to nejde, mnohdy tím říká, že to neumí. Makroekonomická stabilita je pro důvěryhodnost naší země klíčová."

„Pro Řecko dělá půl Evropy, co může. Pro nás ale nikdo nic neudělá. Chceme-li mít zajištěny peníze ze strukturálních fondů, musíme mít rozpočet v pořádku," dodává prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Řecko padá

Ostře sledovaná řecká ekonomika by se podle nové makroekonomické prognózy letos měla propadnout o tři procenta. Loni řecká ekonomika klesla o dvě procenta a na příští rok se očekává další, půlprocentní, pokles. Hospodářství silně zadluženého Řecka tak zůstane v recesi nejméně tři roky.

Pod vlivem špatných zpráv z Řecka oslabuje česká koruna. Podle ekonoma Bureše je to tím, že investoři stále koketují s katastrofickým scénářem neřízeného bankrotu Řecka.

„To by znamenalo totální finanční nákazu, které by se nevyhnul nikdo. Nejvíce postižené by nakonec byly malé, otevřené, rozvíjející se ekonomiky, jako je právě ta naše. Proto výrazně oslabuje i česká koruna,“ vysvětlil Bureš.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme