Fotbalisté do 17 let odjeli na ME do Lichtenštejnska

Český fotbal znamená na mezinárodním poli stále méně, ale situace ještě není úplně beznadějná. Dokladem toho budiž třeba reprezentační tým do sedmnácti let, který se probojoval mezi osm nejlepších celků kontinentu a dnes odjel do Lichtenštejnska. Právě tam v úterý začne evropský šampionát fotbalistů do sedmnácti let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Štol trenér fotbalistů do 17 let

Jiří Štol trenér fotbalistů do 17 let

Českou republiku tedy odjíždějí reprezentovat fotbalisté, jejichž narození je mladší událostí než rozpad Československa. A zároveň platí, že k řece Rýnu odjel celek plný mladíků v pubertálním věku, takže by se dalo čekat, že s nimi má trenér Jiří Štol i spoustu jiné práce než jen vedení tréninků a určování taktiky.

„Možná jsme narazili na partu kluků, kteří jsou hodní. Zatím s nimi nebyly žádné problémy, neměli kázeňské prohřešky. Možná to přijde věkem. V této chvíli však fotbalu dávají všechno,“ řekl má trenér Jiří Štol.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Fotbal-Repre U-17 odjela na ME.mp3

Ten do Lichtenštejnska veze kádr, kam spadají i dva legionáři - dvojčata Patrik a Filip Twardzikové. Synové někdejšího ligového brankáře Reného Twardzika rostou v prvotřídní fotbalisty ve skotském Celtiku Glasgow.

„V prvním duel proti Anglii se pokusíme o remízu a v těch dalších zápasech proti Turecku a Řecku bychom měli plně bodovat,“ řekl jeden z tahounů reprezentační sedmnáctky a starší z bratrské dvojice Twardziků Filip.

Anglie je favorit šampionátu

Úvodní utkání proti Anglii čeká Čechy ve Vaduzu v úterý večer a nebude to právě soupeř na zahřátí - v kvalifikaci neztratili Angličané ani jeden bod a jsou hlavními favority šampionátu.

„Angličané snad ani nedostali v kvalifikaci branku. Mají mužstvo plné výborných hráčů a soupeře jasně přehrávají. Ale jsou to jen lidi. Mohli bychom je překvapit,“ pokračoval Štol.

Mužstvo mladíků má vnitřní sílu. V kvalifikaci bylo několikrát na pokraji vyřazení, ale všechny kritické situace zvládlo a nakonec postoupilo na úkor silných Nizozemců. Odměnou bude českým mladíkům turnaj v netradičním prostředí malé alpské zemičky.

A také minimální vzdálenosti mezi hotelem a oběma stadiony - hraje se ve Vaduzu a v nedalekém Eschenu, tedy na malebných místech sevřených alpským masivem z jedné strany a z té druhé mohutným tokem řeky Rýnu, který třeba Patrik Gedeon v dobách svého působení ve Vaduzu využíval se svými spoluhráči místo vířivky k rehabilitaci. Jiří Štol ale pro české mladíky nic takového nechystá.

„Patrik tam byl asi v létě, v této zimě tam určitě nevlezeme,“ uzavřel s úsměvem Jiří Štol.

Jan Kaliba, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme