Dalajláma diskutoval s Číňany po internetu

Dalajláma odpovídal po internetu na otázky Číňanů. Nejvyšší tibetský duchovní vůdce v historicky prvním chatu prostřednictvím Twitteru diskutoval s obyvateli Čínské lidové republiky nejen o Tibetu, ale i politice komunistické vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeho Svatost dalajlama

jeho Svatost dalajlama | Foto: Tomáš Adamec

Peking označuje Dalajlámu za ztělesněné zlo. Obyčejní lidé se tak prakticky nemají možnost o jeho názorech a cílech dozvědět jinak, než prostřednictvím státních médií.

Tibetský jazyk i kultura čelí krizi kvůli přílivu čínských Chanů do tohoto himalájského regionu, napsal Dalajláma v jedné z odpovědí na zhruba 300 otázek.

Odsoudil zároveň vládní propagandu označující vpád komunistických jednotek na začátku 50. let minulého století za osvobození od feudalismu.

Budoucnost Tibetu přesto vidí optimisticky a osobu nejvyššího duchovního jako méně důležitou, protože šéf tibetské exilové vlády má být volen demokraticky vždy na pět let.

Dalajláma chatoval s Číňany na síti Twitter, která je v nejlidnatější zemi světa sice blokována, až 100 tisíc uživatelů internetu ale cenzory dokázalo překonat.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme